Siffror från Internationella Valutafonden avslöjar att Polen har köpt stora mängder guld i somras. Analytiker menar att polska centralbanken försöker sprida sina risker – detta för att bättre klara av en stundande nedgång i världskonjunkturen.
newsgram | Nynäshamn 5 oktober 2018
Statistik från Internationella Valutafonden, IMF, avslöjar att Polen köpt omkring 9 ton guld i juli och augusti – när guldpriset var rekordlågt rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Detta är Polens största köp av guld sedan 1998 och bland de allra största köpen av guld någonsin av en medlemsstat i Europeiska unionen, EU. Statistik från IMF visar att Polens guldreserv inte har varit så stor sedan 1983.
Polens centralbank NBP – Narodowy Bank Polski – vill inte kommentera uppgifterna från IMF. Men ekonomer menar att det lägsta priset på guld på mer än ett år har bidragit till att göra guld attraktivt som placering.
NBPs reservförvaltningspolitik bygger på diversifiering. Det grundläggande kriteriet är kanske det låga priset på guld, kombinerat med förväntan om högre inflation globalt sett, sa Marcin Mazurek, analytiker på mBank SA, till nyhetsbyrån Bloomberg.
Trots att Polens ekonomi växer dubbelt så mycket som länder inom eurozonen, tror analytiker att den ekonomiska tillväxten i Polen kommer bromsas upp de närmaste åren. Förutom Polen, har Ryssland, Kazakstan, Indien och Filippinerna ökat sina guldreserver. Inga centralbanker verkar göra sig av med guld.
Teamet på McAlvany Financial menar att det nuvarande internationella monetära systemet kommer gå i graven inom de närmaste åren. Därmed kommer dollarn förlora dess status som reservplacering eller så kallad reservvaluta. Någonting som gör guld till en allt viktigare säkerhet.
Centralbankerna har tre huvudmål när de placerar sina tillgångar: att hålla tillgångarna säkra, att hålla sina tillgångar flytande och att generera avkastning. Guld hjälper centralbankerna att uppfylla alla de här tre målen, sa Natalie Dempster, Managing Director – Central Banks and Public Policy på World Gold Council, till nyhetsbyrån Bloomberg.
Av Carl Gram