Interpol-chefen efterlyst – försvunnen efter resa till Kina

Av | 5 oktober, 2018

Interpol-chefen Meng Hongwei reste till Kina förra veckan. Nu har hans fru anmält honom som försvunnen – fransk polis har inlett en förundersökning för att få reda på vad som han kan ha råkat ut för.

newsgram | Nynäshamn 5 oktober 2018

Fransk polis har inlett en förundersökning för att ta reda på vad som kan ha hänt med kinesen Meng Hongwei – Interpols högsta chef – som anmäldes försvunnen av hans fru rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Meng Hongwei reste till Kina förra veckan – sedan dess är han spårlöst försvunnen.

Interpol-chefen Meng Hongwei har anmälts försvunnen. Foto: EPA

Meng Hongweis fru kontaktade fransk polis i staden Lyon – där Interpol har sitt huvudkontor – efter det att hon inte hört någonting från honom sedan han reste till Kina den 29 september.

Han försvann inte i Frankrike, sa en källa inom fransk polis till nyhetsbyrån AFP.

Meng Hongwei, 64 år, har tidigare haft höga poster i Kina – han har till exempel varit biträdande minister för allmän säkerhet. Han utnämndes till Interpols högste chef i 2016. En utnämning som många människorättsaktivister har protesterat emot då dem menar att regimen i Kina kan använda sig av honom för att leta upp kinesiska dissidenter utomlands.

Interpols främsta funktion handlar om att se till att poliskårer i olika länder kan samarbeta över nationsgränser för att kunna hitta efterlysta personer.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar