Polioepidemier hotar Sverige

Av | 19 november, 2017

De öppna gränserna för alla syrier som tar sig till Sverige kan sluta i katastrof. Plågsamma polioepidemier riskerar att bryta ut på de orter och flyktingförläggningar där asylsökande från Syrien placeras.

När gårdagens nyhet om att polio brutit ut i Syrien briserade, fick rädslan för den okontrollerade anstormningen av syrier till Sverige helt nya dimensioner. Knappt hade nyheten släppts förrän Smittskyddsinstitutets hemsida kraschade av alla besök.

En talesman för Världshälsoorganisationen, WHO, meddelade i tisdags att laboratorietester visar att det fanns poliovirus i 10 av 22 misstänkta fall. WHO varnar för stor risk att sjukdomen sprids i regionen. Trots detta har ännu inget beslut om att hälsoundersöka alla asylsökande i Sverige tagits, än mindre att vaccinera dem.

Över två miljoner syrier har flytt från det krigsdrabbade landet och drygt 4 miljoner har flytt inom landets gränser sedan konflikten utbröt i mars 2011. Att Sverige som enda land har meddelat att alla syrier som tar sig till landet får permanent uppehållstillstånd oroar allt fler, inte minst sedan det kan visa sig leda till en ny polioepidemi i Sverige där inget nytt fall rapporterats sedan 1977.

Larmet innebär ett bakslag i försöken att utrota polio i världen. Det här är ett tydligt exempel på sjukvården inte fungerar i Syrien, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

När de första två personerna insjuknat i polio, meddelade WHO snabbt att Syrien nu betraktas som högriskområde för polio och andra virussjukdomar.

Socialstyrelsen samordnar det nationella smittskyddet och bestämmer behovet av informationsinsatser.

Vi har i dag (läs tisdag) skickat ut information till smittskyddsläkare, infektionsläkare och laboratorier att ha rutiner för hälsoundersökningar och vaccination mot polio, säger Agneta Holmström, enhetschef Smittskydd på Socialstyrelsen.

Polio är obotlig, men kan förhindras med vaccin. Polioviruset som angriper ryggmärgen förlamar efter ett par dagars feber de angripna organen. För varje förlamad poliosmittad person finns dessutom 200 som är smittade utan att insjukna, men som i sin tur ändå smittar andra med sjukdomen.  Polio sprids via infekterat avloppsvatten som rinner ut i vattendrag och sjöar där folk badar och hämtar vatten, eller via kroppskontakt.

Skräcken för landsomfattande polioepidemier i Sverige är befogad. Migrationsverkets överraskande beslut i början av september att ge alla syrier som kommer till Sverige permanent uppehållstillstånd, gör Sverige extra utsatt. Sveriges tanke att stärka sin ställning som humanitär stormakt har fått konsekvenser. Alla EU-länder får nu bära skulden för att hundratals människor miste livet på Medelhavet, kanske på väg till Sverige. Och många tar sig hit i början av oktober nåddes nya rekordnivåer med drygt 2 000 syriska asylsökande varje vecka.

Vi vägde aldrig in olika sjukdomar när vi beslutade att ge permanent uppehållstillstånd till syriska medborgare. Nu är det Smittskyddsinstitutet som får bestämma om alla syrier måste genomgå obligatoriska hälsoundersökningar, säger Louise Utter, pressinformatör på Migrationsverket.

Migrationsverket erbjuder endast hälsoundersökningar hos vårdcentraler som ligger nära flyktingförläggningar. Men Migrationsverket har ingen särskild beredskap om det visar sig att asylsökande och flyktingar bär på smittsamma sjukdomar som polio.

Vi kommer inte göra något mer än att uppmana syriska asylsökande att genomgå hälsoundersökning, säger Louise Utter.

Ansvaret för hälsoundersökningar är splittrat mellan olika aktörer. Landstingen ska erbjuda alla asylsökande hälsoundersökning, medan det är kommunerna som ansvarar för att anhöriginvandrare kan hälsoundersökas. Detta försvårar möjligheten att tidigt upptäcka smittsamma sjukdomar och skydda övriga befolkningen.

Vi måste organisera mottagandet av asylsökande och anhöriginvandrare från Syrien så att polio inte sprids i Sverige, säger Anders Tegnell på Smittskyddsinstitutet.

FAKTA/POLIO

Polio kallas också barnförlamning och orsakas av ett virus som till en början infekterar människors övre luftvägar och stannar i tarmkanalen. Sjukdomen som tidigare orsakade död, förlamning och livslånga funktionsnedsättningar har tack vare effektiva vaccinationsprogram nästan utrotats. Fram till utbrottet i Syrien trodde man att polio endast fanns i tre länder: Afghanistan, Nigeria och Pakistan.

Alla som föds i Sverige får med automatik poliovaccin men trots larmet från WHO finns ännu inget beslut om att vaccinera asylsökande från Syrien och dess grannländer.

Av Carl Gram

Artikeln ursprungligen publicerad av Dispatch International 30 oktober, 2013.

Lämna ett svar