Populära Sylvi Listhaug tvingades avgå – danska kollegan Inger Støjberg tror Listhaug kommer göra comeback

Av | 21 mars, 2018

Efter några turbulenta dagar tvingades Sylvi Listhaug slutligen avgå som Norges justitieminister på tisdagen. Detta efter att hon skrivit ett Facebookinlägg där hon kritiserat Arbeiderpartiets inställning i medborgarskapsfrågan för jihadister som reser utomlands för att kriga. Danska kollegan Inger Støjberg uttrycker nu sin saknad – men tror att Sylvi Listhaug kommer komma tillbaka stärkt i norsk politik.

[newsgramNynäshamn 21 mars 2018]

Några dagar efter den norska invandrings- och justitieministern Sylvi Listhaugs inlägg på Facebook i fredags tvingades hon kasta in handduken och avgå som statsråd i regeringen rapporterar tabloiden VG. I stället kommer Sylvi Listhaug fortsätta arbeta politiskt i Stortinget. Senare på tisdagen kommenterade hon sin avgång.

Det är viktigt för mig att få vara mig själv, och det kan jag tydligen inte vara på justitiedepartementet, så därför väljer jag att gå tillbaka till Stortinget. Där tänker jag vara väldigt aktiv, sa Sylvi Listhaug i tv-programmet Dagsrevyn på tisdagskvällen.

I fredags hamnade Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet, i en politisk storm utan dess like efter det att hon på Facebook – ovanför en bild på en beväpnad jihadist – skrivit att ”Arbeiderpartiet (red. de norska Socialdemokraterna) sätter terroristernas säkerhet framför nationens”. Uttalandet var ett debattinlägg efter det att en majoritet i Stortinget röstat ner ett förslag från regeringspartierna Frp och Høyre om att det norska justitiedepartementet skulle kunna frånta personer som rest utomlands för att kriga deras norska medborgarskap. Utan att det först måste avgöras i domstol.


På Facebook uttrycker Danmarks invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg sitt helhjärtade stöd för norska kollegan Sylvi Listhaug, som på tisdagen tvingades avgå efter ett olyckligt formulerat Facebook-inlägg i fredags. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Oppositionen reagerade starkt och krävde misstroendeförklaring gentemot Sylvi Listhaug – flera politiker krävde dessutom hennes snara avgång. I Danmark får Sylvi Listhaug nu stöd från danska kollegan Inger Støjberg, Venstre, som på Facebook skriver att den norska debatten ”har varit fullständigt överdriven och hysterisk” enligt den danska morgontidningen JP.

Den norska vänsterflygeln har fullständigt och medvetet missförstått det som hon skrev, och använt det emot henne. De har hela tiden haft ett horn i sidan på Sylvi, eftersom hon starkare än någon annan i norsk politik har varit förespråkare för en stram invandringspolitik och fortfarande insisterar på, att invandrare i Norge skall respektera norska värderingar.

Enligt den danska kollegan kan Sylvi Listhaug vara stolt över sina resultat som statsråd.

Jag kommer att sakna henne som kollega. Om den norska vänsterflygeln tror, att de har vunnit en seger i dag, så gör de enligt mening en räkning utan värde. För det första kommer hennes duktiga hantering av invandringspolitiken att saknas, och för det andra är jag helt övertygad om, att Sylvi kommer att komma tillbaka ännu starkare!, avslutar Inger Støjberg sitt Facebook-inlägg.

Medan Sverige har gått sin egen väg i invandringsfrågan har Danmark och Norge närmat sig varandra. När det blev känt att Sylvi Listhaug avgått som statsråd frågade den norska tidningen Dagbladet några norrmän om vad de tyckte om hennes plötsliga sorti.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar