Rasmus Jarlov: PK-guiden till ett terrorangrepp

Av | 19 november, 2017

Politikern Rasmus Jarlov är en konservativ ledamot i det danska Folketinget och figurerar också som krönikör i den danska morgontidningen Berlingske.

Här har Jarlov fattat pennan och satt ihop en snabb-guide för politiker som desperat känner behovet av att höras – utan att samtidigt löpa risken att säga eller lova för mycket – i efterdyningarna efter Bryssel-attackerna:

”Vi vet tyvärr att det kommer att hända igen. Så när du som politiker gärna vill undvika att säga någonting dumt, när det återigen har inträffat ett terrorangrepp i Europa, är det viktigt att du läser denna snabb-guide:

Undvik innehåll

De första dagarna efter ett terrorangrepp ska dina kommentarer allra helst vara helt tomma på innehåll. Säg att du är ledsen över det, att du tar kraftigt avstånd, och att vi står tillsammans mot terrorn. Gärna kryddat med någonting om europeiska värderingar. Alla vet att den typen av utspel gör stort intryck på terroristerna.
Undvik för allt i världen att säga någonting relevant och konkret. Absolut ingenting om vad som behöver göras för att förhindra fler terrorangrepp. I politiskt korrekt-språkbruk är detta ”att kasta sig ut i en tragedi”. Bara tomma ord. Viktigt! Gå istället till ett fackeltåg.

Don’t mention Islam

Du får aldrig säga att det är muslimer som har utfört terrorn. Håll möjligheten öppen för att det skulle kunna vara extremistiska revisorer, den lokala handbollsklubben eller kanske buddhister som stod bakom.

När det trots allt står klart inom rätt kort tid att det fasiken var islamister som utförde fanskapet ska du säga att ”det har inget med islam att göra”. Du vet mycket väl att det aldrig skulle ha hänt om det inte var för islam. Men det är inte lika trevligt att tala om.

För att inga missförstånd ska uppstå, nämn Anders Breivik. Var han kanske muslim? Nej, faktiskt inte. Och därmed är det ju 100 % säkert att det inte finns några problem med terror inom islam. Överhuvudtaget inte. Allahu Akbar. Bum.

… eller massinvandringen

Det är också viktigt att du inte vid någon tidspunkt nämner massinvandringen som bidragande orsak till att det finns terrorister i Europa.

Ignorera faktumet, att om vi inte hade släppt in alldeles för många under några årtionden, vilket har skapat ett etniskt uppdelat samhälle, så hade vi överhuvudtaget inte haft den här typen av extremister i Europa. Fundera i stället på problemet med socioekonomiska orsaker.

Kanske har terroristerna haft en dålig skolgång?

Om terroristerna visar sig vara födda i Europa som andra- eller tredjegenerationens invandrare (vilket de ju oftast är), så använd det som bevis för att det inte har något med invandringen att göra, att de är här. ”Ibn Mussa al Muhammed var ju dansk liksom du och jag”.

Gör allt som du inte tycker om till terroristernas mål

Om du inte har så mycket att tillföra så använd standardfrasen att ”terroristerna vinner om vi börjar ändra på vårt samhälle”. Med andra ord: Vi ska bara blunda för problemet. Därmed har du effektivt gjort det illegitimt, när andra föreslår handling.

Om någon antyder att det omöjligt att slippa ghettoer och radikaliserade parallellsamhällen med den fart som invandringen pågår i, så låt de förstå att de går terroristernas ärenden. (För terroristernas överordnade mål är naturligtvis att Europa ska föra en stramare invandringspolitik. Eller något i den stilen … ).

Tala om integration och övervakning

Tala i stället om integration. Få det att låta som en trollbrygd som kan få också den mest massiva invandring till att bli oproblematisk. Tala sedan om övervakning. Antingen för eller emot. Det spelar ingen roll. Så säger du åtminstone någonting.

Nämn däremot aldrig åtgärder som når fram till problemets kärna så som en uppsägelse av flyktingkonventionen, återvändande och gränskontroll. Återigen: Om du vill handla så försöker du bara fånga billiga politiska poäng. Det är mycket mera statsmannamässigt att blunda ögonen och göra ingenting. Speciellt om du håller en god ton medan du gör det.

Tala tufft – använd floskler

För att inte verka som att du är fullständigt verklighetsfrämmande, så kom ihåg att en säker vinnare i sociala medier är att använda mycket hårda ordalag mot extremisterna. ”Dra åt helvete” eller ”De borde återvända hem” är accepterade och populära åsikter. Men kom för Guds skull ihåg att det INTE får följas med handling. Det är viktigt att bara låta det stanna vid ord. Det ger med garanti minst tusen delningar på Facebook. Det är det som folk vill höra. Strunt samma om du gör något.

Om du följer den här guiden, är du på rätt kurs till att bli en riktig politiker. Massa tomma ord utan handling.

PS. Det gläder mig att se, att så många politiker redan har använt guiden de senaste dagarna.

Rasmus Jarlov”

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 29 mars, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar