I Ösmo kyrka inbjuder kyrkoherden till traditionsrikt påskfirande – medan den nye pastorn gör debut inför församlingsmedlemmarna i Pingstkyrkan i Nynäshamn.
[newsgram – Nynäshamn 28 mars 2018]
Inom kristendomen finns det två högtider som är viktigare än andra under kyrkoåret. Julfirandet markerar Jesus födelse i Betlehem. Påsken handlar för kristna om att uppmärksamma Jesus död på korset och hans uppståndelse för att alla människor skulle bli förlåtna för sina synder och få evigt liv. I Nynäshamn arbetar svenska kyrkan tillsammans med en rad frikyrkoförsamlingar för troende kristna i kommunen. Tillsammans kommer de att fira påsken, som börjar imorgon på skärtorsdagen.
Gud, vi tackar dig för att din Son blev människa och tog på sig förnedring och lidande ända till döden på korset. Hjälp oss att följa honom i tro och låt oss med honom uppstå till evigt liv. Amen. #söndagsbön #palmsöndagen pic.twitter.com/bqEJJZUC1O
— Svenska kyrkan (@svenskakyrkan) 25 mars 2018
I Pingstkyrkan i Nynäshamn har församlingsmedlemmarna haft många anledningar att glädjas över årets påskfirande.
Den stora nyheten är att vår nya pastor Thomas Wijk kommer att predika. Han började arbeta hos oss den här veckan, säger Jan Gustafsson, ordförande i Pingstkyrkan i Nynäshamn, till newsgram.
Påsken är resandets tid. Folk bosatta i Nynäshamn återvänder till sina hemorter på andra platser i Sverige eller utlandet. Medan folk som är uppväxta här – men bor någon annanstans – kommer tillbaka hit för att träffa familj och barndomsvänner. För dem blir svenska kyrkan och frikyrkornas gudstjänster en mötesplats de närmaste dagarna.
Påsken är ju, tillsammans med julen, den absolut viktigaste kristna högtiden. Den handlar om en av de mest centrala sakerna inom kristen tro, det vi kallar för försoningen. Hur Gud försonar världen med sig själv. Det är skäl nog för att komma till kyrkan under påsk, säger Peter Mourath, kyrkoherde vid Ösmo-Torö församling i Nynäshamn till newsgram.
I kristendomen har man alltså någonting som kallas för kyrkoåret. Det börjar vid första advent i början av december. Sedan firar kristna över hela världen julen för att uppmärksamma Jesus födsel i staden Betlehem i dåtidens Palestina. Efter julen vidtar fastan. Det är en förberedelsetid inför påsken.
När man har kommit till den här tiden på kyrkoåret har vi firat många gudstjänster under fastan innan påsken kommer, säger Peter Mourath.
I Nynäshamn har kyrkor och frikyrkoförsamlingar gedigna program för att fira påsk. I Ösmo kyrka inbjuder församlingen till påskfirande vars traditioner går långt tillbaka i tiden. Alla gudstjänster går förstås i påskens tecken.
Vi börjar på skärtorsdagen, då vi firar mässa på kvällen. Då klär vi av altaret och släcker alla ljus och stänger orgeln inför långfredagen. Vi gör det för att vi går in i långfredagens mörker på något vis, säger Peter Mourath.
Han tillägger.
Musiken och orgeln som symbol för glädjen tystnar. Vi dukar av altaret för att det ska vara alldeles kalt och inte så festligt. Sedan på långfredagen kommer det att stå ett ensamt ljus som brinner och en törnekrans med fem röda rosor som markerar Jesus fem sår. Sedan blåser vi ut ljuset på långfredagen när vi läser evangelietexterna om hur Jesus dör på korset.
På långfredagen har kyrkorna i Ösmo och Torö flera gudstjänster.
Det handlar om Jesu liv och död på den dagen. Sedan på lördagkvällen, halvtolv på natten, så börjar påsknattsmässan. Då firar vi Jesu uppståndelse. Det är då orgeln kommer till liv igen. Då klär vi altaret med dukar och en massa levande ljus, påskliljor och allt sådant där, säger Peter Mourath.
Han fortsätter.
Då får man också förnya sina doplöften genom att gå fram till dopfunten och få ett kors tecknat i pannan om man vill.
När jag har besöker gudstjänsterna i Ösmo kyrka känns de alltid väldigt levande. Inte alls stela och formella. Det kan bero på att Peter Mourath är uppväxt i en frikyrkomiljö. Min reflektion är att han har tagit med sig det spirituella och gospelaktiga från frikyrkornas värld in i den svenska kyrkan i Ösmo. Jag vet förstås inte om kyrkoherden i Ösmo skulle hålla med mig om det. Men det är vad jag tror.
I Nynäshamn kommer Pingstkyrkan ha flera gudstjänster under långfredagen och påskdagen.
Vi har traditionella gudstjänster där vi lyfter fram påskens budskap. Vi kommer också ha nattvard på långfredagen, säger Jan Gustafsson.
Vilket budskap vill Ösmo kyrka sprida till människor under påsken?
Egentligen är det nog samma budskap på gudstjänsterna varje år. För jag tycker det är tidsaktuellt varje år. Nämligen att det finns ett hopp som är starkare än allt mörker i världen. Det finns någonting som är starkare än till och med döden. Det är budskapet. Det tycker jag är aktuellt från år till år, säger Peter Mourath.
I Pingstkyrkan i Nynäshamn vill man förmedla samma slags budskap under påsken.
Vi tror på bibelns budskap att Jesus gjorde det här för mänsklighetens skull. Det är det vi vill lyfta fram under påsken. Det är kärnan i hela det bibliska budskapet, det som hände under påsken, att Jesus dog på korset men blev uppstånden, säger Jan Gustafsson.
Av Carl Gram