Snökaos i norra Sverige

Av | 18 oktober, 2020

Årets första snöoväder har dragit in över landets norra delar. Flera plan har tvingats vända i luften och avgångar från Stockholm norrut har inställts

newsgram | Nynäshamn den 18 oktober 2020

| SNÖFALL | Tre plan på väg till Luleå från Stockholm har tvingats vända i luften på grund av årets första kraftiga snöoväder i norra Sverige.

Planen flög tillbaka till Stockholm och landade där istället, säger Ellen Laurin, presskommunikatör på Swedavia, till SVT.

Två plan från SAS och ett plan från Norwegian har tvingats vända och avgångar från Stockholm har blivit inställda. Fler flyg kan ha drabbats. Ett fotbollslag är strandsatta på flygplatsen i Luleå under söndagskvällen. Planen har svårt att stanna på landningsbanorna.

Man gör allt man kan för att få igång trafiken, men det snöar och blåser jättemycket, säger Ann-Christin Viklund, flygplatschef på Luleå airport.

Inför helgens första snöfall – som blev årets första – utfärdade SMHI klass 1-varningar i Norrbotten och Västerbotten. I sociala medier delade folk med sig av ögonblicksbilder från snöiga omgivningar.

Enligt Expressen har det uppmätts 15 centimeter snö i Pajala och väderinstitutet Storm varnar för halka på söndagen och måndagen.

Snökaos på vägarna i norra landet. Foto: SVT

 

Flygtrafiken till Umeå var opåverkad enligt information vid 19-snåret till SVT på söndagskvällen. I Skellefteå har räddningstjänsten fått arbeta på högvarv för att hjälpa nödställda bilister.

Det snöar och blåser! Det är moddigt och halkigt på vägarna. Ta det försiktigt i trafiken nu. Om man har sommardäck bör inte ge sig ut, då ska man stanna hemma, säger Ola Lindström, inre befäl, till SVT.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar