Inför Eurovision Song Contest i Stockholm har Stockholmspolisen arbetat hårt med säkerheten för att utländska gäster och stockholmare ska känna sig trygga – och låta Eurovisionfantaster njuta av årets stora musikfest i lugn och ro.
Under den intensiva Eurovision Song Contest-veckan har världens blickar riktats mot Sverige och värdstaden Stockholm. Många Eurovisionfantaster har som tradition att bege sig till de städer som står som för värd för Eurovision Song Contest, ESC. I år är det Stockholms tur. Detta efter att Måns Zelmerlöw tog hem vinsten i finalen i Wien förra året.
För att bilden av Sverige inte ska svärtas ned av oförutsedda våldshändelser så ställs höga krav på säkerhetsapparaten som omger ESC i Stockholm. Sedan januari i år har Stockholmspolisen haft en planeringsstab på plats för att leda förberedelsearbetet inför ESC i Stockholm. Ansvaret för säkerhetsapparaten ligger hos Stockholmspolisen.
Polisinsatsen inriktas på att arrangemangen ska kunna genomföras på ett tryggt och säkert sätt för alla närvarande inklusive besökare i Stockholm. Vårt mål är att Eurovision Song Contest ska kunna genomföras utan allvarliga störningar och minsta möjliga hinder i rörelsefriheten för övriga, säger Kjell Lindgren, inspektör och ESC-talesperson vid Stockholmspolisen till Nya Dagbladet.
Ett orosmoment har varit risken för att just islamistiska terrorattentat skulle äga rum under de direktsända ESC-sändningarna från Globen. De senaste åren har islamistiska terrorattentat ägt rum i andra europeiska huvudstäder: Köpenhamn, Paris och Bryssel. Alla attackerna har haft svenska kopplingar. För drygt ett år sedan var den svenske konstnären Lars Vilks måltavla för islamisten Omar Abdel Hamid El-Husseins kulregn inne på kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn – ett islamistiskt terrorattentat som skördade två oskyldiga människors liv. Efter de blodiga terrordåden i Paris och Bryssel ledde spåren spanarna vidare till den invandrarrika förorten Rosengård i Malmö.
Här kunde den 23-årige Osama Krayem från Syrien obehindrat skaffa sig ett svenskt medborgarskap och därmed få ett svenskt pass i handen som gjorde att han fritt kunde röra sig inom Schengenområden. I Bryssel-attackerna misstänkts Osama Krayem ha deltagit i planeringen av ytterligare ett terrordåd som skulle äga rum i Paris. När det gäller det blodiga islamistiska terrordådet i Paris har förundersökningsledarna redan kunnat konstatera att han var medlem i den terrorgrupp som utförde attentaten i den franska huvudstaden.
Hans (red. Osama Krayem) fingeravtryck hittades på flera gömställen som användes för förberedelserna av de här attackerna, rapporterade den flamländska tv-stationen VRT.
Hemska scener utspelade sig i november förra året i Paris när en grupp jihadister beväpnade med Kalasjnikovs började skjuta besinningslöst mot folk i publiken på klubben Bataclan. För att undvika ett terrorattentat inne på tävlingsarenan, likt klubben Bataclan, får besökare till Globen genomgå flygplatskontroller. Trots denna typ av säkerhetskontroll så går det inte att helt undanröja risken för terrorattentat vid Globen eller på andra håll. För i slutet av mars i år inträffade ett annat islamistiskt terrordåd i Bryssel – där en av explosionerna ägde rum vid incheckningsplatserna på flygplatsen Zaventem. Någonting liknande skulle mycket väl kunna hända i Stockholm.
De blodiga islamistiska Paris- och Brysselattackerna gör att Stockholmspolisen kunnat dra viktiga lärdomar – och den vägen minska risken för att liknande terrorattentat ska inträffa i Stockholm.
I polisinsatsen ingår att även ha en beredskap och en förmåga att agera vid olika händelseutvecklingar. Vi är trygga med de förberedelser vi vidtagit och har beredskap och förmåga att agera i olika situationer, säger Kjell Lindgren till Nya Dagbladet.
En viktig del av Stockholmspolisens förberedelsearbete handlar om att utifrån nivån på hotbild mot arrangemanget ha rätt slags bemanning, utrustning, polisfordon. Men också Stockholmspolisens egen volontärverksamhet spelar en viktig roll i säkerhetsarbetet då frivilliga volontärer – lättare än patrullerande uniformsklädda poliser – kan röra sig fritt i gatumiljön och rapportera misstänkta händelser eller personer till polisen.
ESC har ett personaluttag med civil och uniformerad personal. Hur många som tjänstgör kan möjligen berättas efteråt. Numerären är en del av säkerhetsarbetet. Vi har fått hjälp av till exempel bombtekniker, helikopterverksamheten och trafikkompetens samt vid två tillfällen av polisperson från region Mitt och Öst, säger Kjell Lindgren.
En viktig del av arbetet handlar om att lägga ett pussel där man värderar både inrikespolitiska händelser och våldsbejakande extremistiska grupperingar för att bedöma om de påverka säkerheten under ESC-veckan.
I en globaliserad värld kan en händelse i ett land utlösa terrorattentat i andra länder. Ett exempel på detta är den fruktade terrorgruppen Islamiska staten, IS, som på fredagen gick till attack mot Real Madrids lokala supporterklubb i staden Balad i Irak. I blodbadet dödade IS-terroristerna 16 personer och skadade 20 personer. Detta för att den islamistiska terrorgruppen betraktar fotboll som en antimuslimsk företeelse.
De (red. terrorgruppen IS) gillar inte fotboll, de tycker det är antimuslimskt. De utför sådana här attacker, precis så här. Det här är en fruktansvärd tragedi, säger Ziad Subhan, ordförande för Real Madrids supporterklubb, till sportsajten AS.
Inför den stora finalen i Globen har Stockholmspolisen fått göra avvägningar om den amerikanske artisten Justin Timberlakes gästframträdande på lördagskvällen skulle påverka hotbilden mot ESC-arrangemanget. I Mellanöstern gror ett hat mot stormakten USA. Geopolitik som skulle kunna få förvecklingar i Stockholm. När Stockholmspolisen väl godkänt amerikanens medverkan i programmet kunde SVT släppa nyheten tidigare i veckan att Justin Timberlake skulle delta i den direktsända ESC-finalen.
Hotbildsanalysen används för att kunna arbeta förebyggande och minimera riskerna. Hotbilder och analyser är därför sekretessbelagda, säger Kjell Lindgren till Nya Dagbladet.
Det spontana intrycket från ESC-festligheterna i Stockholm under den gångna veckan visar att Stockholmspolisen har skapat en trygg miljö för folk som vistas i Stockholm med omnejd. För just frånvaron av uniformsklädda poliser i gatumiljön gör att utländska gäster och stockholmare inte behöver oroa sig i onödan över säkerheten. Men det innebär förstås inte att Stockholmspolisen har tagit semester – utan verkar i det dolda för att säkerheten ska vara på topp under Eurovision Song Contest i Stockholm.
Nya Dagbladet har bett Karin Johanneson, evenemangssäkerhetschef vid Stockholms Stad om kommentarer kring stadens säkerhetsarbete under ESC-veckan. Hon ger dock inga uttalanden alls förrän Eurovision Song Contest i Stockholm har ägt rum.
Av Carl Gram
Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 14 maj, 2016.