Många frågetecken har väckts om surrogatmödraskap i Sverige – ingen vill svara på några frågor om det kan handla om organiserad människohandel med nyfödda barn.
[newsgram – Nynäshamn 16 maj 2018]
Konservativa bloggen newsgram har varit i kontakt med handläggare på justitiedepartementet och Socialstyrelsen för att utröna frågan i det lämpliga att barnlösa par från andra länder kan komma till Sverige och mot betalning anlita agenturer för att komma i kontakt med surrogatmammor i ett tredje land. När frågan om detta kan jämföras med människohandel läggs locket på. Handläggarna blir upptagna med andra saker. De ber mig återkomma en annan dag.
Så här såg det ut igår när vi deltog i manifestation utanför Clarion hotell i Stockholm, där Tammuz arrangerade ett möte om surrogatmödraskap utomlands. Hur länge till ska den feministiska regeringen se på medan handeln med kvinnor och barn växer? https://t.co/Kb7PmQflqE pic.twitter.com/4EmdoAaAPU
— Sveriges Kvinnolobby (@Kvinnolobbyn) 15 april 2018
För i dagarna har dansk public service, DR, rapporterat om Torben och Casper. Ett danskt homopar i Aarhus på Jylland. De hade en dröm om att bilda en regnbågsfamilj. Någonting de fick hjälp med i Sverige. I dag har de två små barn. I Danmark bedriver Föreningen Dare lobbyverksamhet för att uppnå jämställdhet mellan alla familjetyper och rätt att få barn med hjälp av surrogatmamma. Föreningens ordförande Mikkel Raahede arbetar också som dansk representant på företaget Tammuz Nordic i Sverige. Företaget har många års erfarenhet av att arbeta med äggdonationer och surrogatmoderskapsförmedling.
Jag ser cirka två-tre födslar om månaden, så det blir ju runt 30 barn om året. Och det är bara toppen på isberget. Jag tror, att det kommer 100 – kanske 150 – barn till Danmark om året, säger Mikkel Raahede till DR.
Inga kritiska frågor alls från dansk public service. I stället hoppar man raskt över till vad han kan göra för barnlösa i den säljande rollen på den danska marknaden.
Jag kan vara med och se till att folk får kontakt med varandra och arrangerar det praktiska. Det är ju lagligt i Sverige, säger Mikkel Raahede.
Det är dyrt att skaffa barn med en främmande kvinna. Hos Tammuz Nordic kan köparna välja surrogatmammor i Ukraina och USA. Beroende på prispaket kan det gå på 3-400.000 danska kronor till uppemot en miljon danska kronor. Trots att det israeliska bolaget har bedrivit verksamhet genom agentur i Sverige i många år finns det många frågetecken att räta ut. Enligt företagstjänsten Proff.se har företaget ingen redovisad omsättning – vilket i sig är anmärkningsvärt. Inte heller har företaget någon branschkod registrerad hos Bolagsverket. Än mer förvirrande blir det av att företaget verkar under olika företagsnamn. Antingen Tammuz Nordic eller Nordic Surrogacy AB.
När newsgram ställer frågor till handläggarna på justitiedepartementet och Socialstyrelsen om Tammuz Nordic så känner man till bolaget. Men man vet inte så mycket mer än att det finns i Sverige. En av handläggarna undrar om företaget ens är bolagsregistrerat. I det här läget bestämmer jag mig för att vända mig direkt till de ansvariga på företaget.
Kan jag få ställa några frågor eftersom DR har skrivit en artikel om barnlösa? Jag är intresserad av fenomenet med surrogatarrangemang.
Jag förstår. Jag kan berätta att jag är VD och grundare. Jag kan självklart hjälpa dig med de frågor du söker svar på. Du får jättegärna berätta mer om vad det är för typ av artikel som du ska skriva, säger Eduardo Afonso.
Artikeln kommer handla om barnlösa och vilka man hjälper och vad er verksamhet går ut på. Jag har läst DR-artikeln.
Jag har inte sett den artikeln själv och känner inte till den. Vi vill gärna ha frågorna mejl-ledes innan. Sen vill vi jättegärna veta typ av artikel och vart den ska publiceras, säger Eduardo Afonso.
Du kan inte kräva det.
Hur då menar du, undrar Eduardo Afonso.
Det är klart du inte kan kräva det … .
Jamen, jag kan fråga. Sen kan du välja hur du vill göra, säger Eduardo Afonso.
Jag vill inte skicka mina frågor per mejl. De vill jag ställa på telefon.
Ja, jag förstår, säger Eduardo Afonso.
När det gäller typ av artikel beror det på vilka svar du ger mig.
Absolut, men det finns alltid en vinkling, säger Eduardo Afonso.
När det gäller DR-artikeln var den väldigt säljande.
Jag har som sagt inte läst den. Jag vet inte vilken vinkling du vill ha. Men det är så vi jobbar oavsett om det är SVT, TV4 eller frilansjournalister. Så jobbar vi alltid så. Du får jättegärna mejla mig och berätta litet mer om vilken typ av artikel du siktar på att skriva, säger Eduardo Afonso.
Tammuz har varit inblandad i skandaler i utlandet.
Du får skicka ett mejl. Tack så mycket! avrundar Eduardo Afonso samtalet.
Ett klick hörs.
Av Carl Gram