Svenska klassiker: “The Sign” – Ace of Base

Av | 7 april, 2018

Många av dagens stora popstjärnor lyfter gärna fram den svenska gruppen Ace of Base som musikaliska förebilder. Och snart har det gått 25 år sedan Ace of Base abonnerade på 1:a platsen på singellistan i USA med den tidlösa danslåten ”The Sign”.

[newsgramNynäshamn 7 april 2018]

Sex veckor i rad ockuperade den svenska popgruppen Ace of Base 1:a platsen med låten ”The Sign” på den prestigefyllda Billboardlistan i USA. Året var 1993. En svunnen tid när det kändes gött i kropp och själ att vara svensk.

I, I got a new life

You would hardly recognize me

I’m so glad

How could a person like me care for you?

Why, why do I bother

When you’re not the one for me

Is enough enough?

Text och musik: Ulf ”Buddha” Ekberg, Jenny Berggren, Linn Berggren och Jonas ”Joker” Berggren

Göteborgarna Jonas Ekberg och syskonen Jenny, Jonas och Linn Berggren stod på toppen på sin musikaliska karriär.

Från början trodde ingen riktigt på dem. Under rätt många år hade syskonen Berggren försökt hitta en musikstil som passade dem. De bytte namn på gruppen och bandmedlemmar. Till sist frågade Jonas Berggren vännen Ulf Ekberg om han kunde hoppa in i gruppen. Han tackade glatt ”ja” till erbjudandet och kom med förslaget till Ace of Base som var en elegant twist på Motörheads låt ”Ace of Spades”. Resten är historia brukar man säga. Men inte riktigt här.

Under the pale moon

For so many years I’ve wondered who you are

How could a person like you bring me joy?

Under the pale moon

Where I see a lot of stars

Is enough enough?

För nu gällde de att hitta ett intresserat skivbolag. Inga svenska skivbolag var intresserade, så gruppen reste på vinst och förlust till Köpenhamn för att träffa skivbolagsfolket på Mega Records. I bagaget hade de demon till låten ”Wheel of Fortune”. Danskarna nappade. Låten släpptes som singel. Men floppade.

När Ace of Base hörde sångerskan Kayos hitsingel ”Another Mother” ville de ha samma sound. De skickade demon på låten ”All That She Wants” till producent Denniz PoP. Dessvärre fastnade kassettbandet i bandspelaren så han var tvungen att laga det så gott det gick och lyssna på låten om och om igen för att höra låten. Den svenske demonproducenten gillade det han kunde höra. Först nu blev det ”the rest is history”.

I saw the sign

And it opened up my eyes

I saw the sign

Life is demanding without understanding

I saw the sign

And it opened up my eyes

I saw the sign

No one’s gonna drag you up to get into the light where you belong

But where do you belong?

Under de här åren på 1990-talet levde medlemmarna i Ace of Base ett hektiskt liv. Ulf Ekberg var tillsammans med fotomodellen Emma Sjöberg – medan systrarna Jenny och Linn Berggren levde ett vanligt liv hemma i Göteborg när de inte turnerade runt om i världen.

I efterhand har det visat sig att Göteborgsbandet som ingen riktigt trodde på från början blev musikaliska förebilder för framtida popstjärnor. Sångerskan Robyn har hyllat Ace of Base – liksom rocksångerskan Beck.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar