En advokatbyrå har granskat Swedbanks affärer i Baltikum åren 2014-2019. Utredningen avslöjar att högriskkunder slussade runt 400 miljarder kronor genom banken – nu dras den sparkade vd:ns fallskärm in.
newsgram | Nynäshamn den 23 mars 2020
| BANKAFFÄRER | Clifford Chance presenterade på måndagen sin rapport om Swedbanks arbete mot penningtvätt. David di Bari – ansvarig utredare på Clifford Chance – riktade svidande kritik mot den svenska storbankens verksamhet i Baltikum. Utredningen har granskat kunder, transaktioner och aktiviteter från 2007 till mars 2019. Utredarna har granskat Estland, Lettland och Litauen – varav Estland pekas ut som den filial som haft störst exponering mot finansiella risker. Advokatbyrån drar ingen slutsats om Swedbank varit direkt inblandat i penningtvätt.
Vd ignorerade varningssignaler om transaktioner och vidtog inga åtgärder för att granska dessa, sa David di Bari till SVT.
I början av förra året avslöjade SVTs Uppdrag granskning att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum. Utredningen visar att högriskkunder slussade omkring 400 miljarder kronor genom Swedbank i Baltikum åren 2014-2019.
Swedbanks strategi för högriskkunder har varit undermålig, menar Clifford Chance. Banken accepterade till exempel kunder som andra banker ratat efter riskbedömningar. Dessutom godtog banken högriskkunder utan att be om tillräcklig dokumentation – bland kunderna fanns sådana som gömde sig bakom komplicerade företagsstrukturer.
Enligt en rapport som släpptes nu på morgonen har Swedbank gjort ett antal transaktioner 2007-2019 med hög risk för misstänkt penningtvätt i de baltiska dotterbankerna.
Banken drar nu in tidigare VD:n Birgitte Bonnesens miljonfallskärm.https://t.co/348zkfdeV6
— Julia Caesar (@JuliaCaesar08) 23 mars 2020
I Clifford Chance rapport drar de inga slutsatser om att penningtvätt faktiskt har ägt rum och att Swedbank varit inblandat i penningtvätt eller hanterat några kundtransaktioner som utgjorts av intäkter från brottslig verksamhet. Det är rättssystemets sak att göra.
— Swedbank Sverige (@Swedbank) 23 mars 2020
Nu fortsätter Swedbank arbetet med att städa upp internt. Den före detta vd:n Birgitte Bonnesen blir av med sin fallskärm på 21,5 miljoner kronor – den utlöstes när hon fick sparken i slutet av mars 2019. Hon misstänks också för grovt svindleri. Det är oklart om Bonnesens företrädare på vd-posten Michael Wolf kommer drabbas av några repressalier eller om han slipper undan.
Vi kommer att vända på alla stenar. Swedbank lär av tidigare misstag och ska vara en ledare i den globala kampen mot penningtvätt, sa Göran Persson, styrelseordförande för Swedbank, till SVT.
Enligt Clifford Chance har Swedbank under ny ledning stärkt arbetet mot penningtvätt och tillsatt en utredning om bankens företagskultur som så småningom ska mynna ut i åtgärder.
Av Carl Gram