Högt uppsatt CDU-politiker begick självmord i helgen

Av | 30 mars, 2020

Kristdemokraten Thomas Schäfer tog sitt liv i lördags. Han var finansminister i den tyska delstaten Hessen och var orolig och stressad över de ekonomiska konsekvenserna från coronainfluensans utbrott i Tyskland.

newsgram | Nynäshamn den 30 mars 2020

| TYSKLAND | I tio år var Thomas Schäfer finansminister i den tyska delstaten Hessen. I lördags morse hittades hans kropp på ett höghastighetstågspår i staden Hochheim mellan Frankfurt och Mainz. Hans kropp var så pass sargad och illa tilltygad att han till en början inte kunde identifieras, skriver den amerikanska finansbloggen ZeroHedge. Enligt polisen rör det sig om självmord.

Hessens finansminister Thomas Schäfer. Foto: Arne Dedert/dpa

 

Thomas Schäfer (som tillhörde Angela Merkels parti CDU, reds. anm.) har de senaste dagarna framträtt offentligt för att informera allmänheten om ekonomiska stödpaket som en följd av coronainfluensans utbrott i Tyskland. I torsdags förklarade Schäfer, tillsammans med ekonomiministern Tarek Al-Wazir från De Gröna, hur regeringen ville stödja över 200,000 småföretagare och egen företagare som nu är oroliga över att hela deras existens står på spel på grund av coronavirusets spridning i Tyskland. Ett räddningspaket motsvarande 94 miljarder svenska kronor kommer sjösättas samtidigt som den så kallade skuldbromsen lättas. CDU-höjdaren ska ha varit orolig inför framtiden.

Tyskland och hela världen står inför ”oförutsedda utmaningar”. Det kommer ta flera generationer att ta itu med ”århundrandets uppgift”, sa Thomas Schäfer.

Trots att Schäfer var finansminister i Hessen där Tysklands finansiella centrum Frankfurt ligger har hans bortgång förbigåtts med märklig tystnad i svensk media. Men händelsen har uppmärksammats på mikrobloggen Twitter.

 

Han ska ha skrivit ett avskedsbrev där han förklarar varför han fattat det drastiska beslutet att ta sitt eget liv, uppger DW. I ett uttalande sa Volker Bouffier – ministerpresident i Hessen – att delstatens ledning mottagit nyheten om finansministerns död med ”sorg och misstro”.

Hans största oro var om han klarade av att leva upp till de enorma förväntningarna från folket, särskilt när det gäller ekonomiskt stöd. För honom fanns uppenbarligen ingen väg ut. Han var besviken och därför lämnade han oss, säger Volker Bouffier.

Thomas Schäfer blev 54 år gammal – han efterlämnar fru och två barn.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar