Tickande bomber på svenska flyktingboenden

Av | 19 november, 2017

I tisdags tvingades polisen skjuta en somalisk man som knivhotade folk på flyktingboendet i Hagfors. Runt om i Sverige befinner sig nästan 50 000 asylsökande i liknande boenden. 90 procent av dem har kommit utan identitetshandlingar, och inte ens hälften genomgår den hälsokontroll som erbjuds. Hur många tickande bomber finns det?

I tisdags kväll skickades en patrull på två poliser till flyktingboendet Paradiset i Geijersholm i Hagfors kommun, efter att bråk uppstått mellan de boende. Larmet gällde en somalisk asylsökande man i 45-års åldern som löpte amok med en kniv i handen. Eftersom han vägrade lägga ifrån sig kniven och dessutom gick mot poliserna, slutade dramat med att en polisman tvingades försvara sig genom skjuta somaliern, som träffades av två skott i bröstkorgen och avled på platsen. Polismannen har i efterhand berättat att han kände sig hotad.

Mannen rusade mot mig med kniven höjd, har han sagt.

Polisen sköt två skott och siktade mot magen.

Mannen var så nära mig att jag inte hann skjuta varningsskott.

Dagen efter dödsskjutningen skickade Sveriges Televisions lokalprogram Värmlandsnytt ett team till flyktingboendet Paradiset. Teamet träffade en annan somalisk asylsökande, Abdirisak Adanshukri, som fanns på plats när den 45-åringen hotade såväl andra boende på flyktingboendet som polispatrullen som kom dit. Han viftade med en kniv i högsta hugg.

Värmlandsnytt: Vad var det som hände?

Den somaliske mannen var berusad och stökig, sa Abdirisak Adanshukri.

Värmlandsnytt: Angrep han polisen?

Ja, han sprang emot dem. Han skrek åt dem. Polisen varnade honom och sa åt honom att stanna. Men han fortsatte.

Värmlandsnytt: Hur känns det nu, efter det som hände igår?

Det är som Somalia. Vi flydde från Somalia och hamnade i den här situationen.

En som bor i närheten och under en längre tid bevittnat utvecklingen på olika flyktingboenden i Värmland, är Victoria. Hon försvarar polisens agerande.

Polisen hade fått kritik oavsett vad de gjort. Migrationsverket buntar ihop en massa asylsökande på ett flyktingboende utan personal, säger Victoria till Dispatch International.

Enligt Migrationsverket ägde dödsskjutningen rum på ett lägenhetsboende som man hyr av en privat hyresvärd i Hagfors kommun. De asylsökande bor i egna lägenheter och personal kommer bara dit några få gånger i veckan.

Många kommer från krig och elände, och bär på psykiska trauman. Sverige är inte rustat för att ta emot sådana människor i stort antal, säger Victoria.

Flyktingboendet Paradiset är helt obemannat ingen håller koll på de asylsökande och hur de mår. En hälsoundersökning hade kunnat hjälpa Migrationsverket att bestämma om den nu döde somaliern borde ha bott på ett bemannat flyktingboende, men undersökningarna är inte obligatoriska och färre än hälften genomgår dem frivilligt.

Jag vet inte om han genomgått hälsoundersökning, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Enligt en enkät gjord av Sveriges kommuner och landsting, SKL, sjönk andelen asylsökande som genomgår frivillig hälsoundersökning från 54 procent till 46 procent under 2012.

Migrationsverkets hantering av asylsökande och flyktingar till Sverige tycks helt sakna riskbedömningar. Asylsökande från olika i krigshärdar i världen kan bära på smittsamma sjukdomar som polio, eller ha psykiska trauman som kan leda till våldsgärningar som i fallet med den somaliske knivmannen i Hagfors. Men dessa risker, som kan drabba ortsbefolkningen, tar man ingen hänsyn till.

Det kan finnas en viss säkerhetsrisk. Men det är Migrationsverket som ska följa regelverket vid utplacering av asylsökande, säger Tommy Lindh, pressinformatör på Polismyndigheten Värmland till Dispatch International.

I Hagfors kommun finns många asylsökande i förhållande till ortsbefolkningens storlek. Och nu sprider sig rädslan bland ortsborna men inte bland politikerna.

Jag är inte orolig för Hagforsbornas säkerhet, säger Mikael Dahlqvist, kommunalstyrelsens ordförande (S) i Hagfors kommun.

Denna nonchalans avseende allmänhetens säkerhet kan handla om prestige. Om det mångkulturella projektet skulle misslyckas i Sverige, innebär det en enorm prestigeförlust för landets makthavare. Ingen kritik får därför yppas, i stället lägger politikerna locket på och låtsas som om allt fungerar utmärkt. Victoria tror inte det kommer att hålla i längden.

Vi kommer att få se fler konflikter och dödsskjutningar. Jag tror det blir en väldig sammandrabbning till sist, säger Victoria.

FAKTA/ASYLMOTTAGNING

Just nu är 33 248 personer inskrivna i anläggningsboenden som lägenheter, campingstugor, korridorer och flyktingförläggningar.
15 303 är inskrivna i eget boende hos vänner, bekanta, släktingar eller hyr eget.
1 282 är personer inskrivna i familjehem, sjukvård eller fängelsehäkte.
Totalt fanns 14 november 2013 alltså 49 833 asylsökande i Sverige.
Hur många incidenter som årligen rapporteras från flyktingboenden, finns det ingen statistik på.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 17 november, 2013.

Lämna ett svar