Tiden före bolsjevikernas skräckvälde – bilder från den ryska tsarfamiljens liv

Av | 4 juli, 2018

För snart 100 år sedan avrättades den ryska tsarfamiljen Romanov av revolutionära bolsjeviker – nu släpps 30 bilder som visar den kejserliga familjens sista tid i livet.

(newsgramNynäshamn 4 juli 2018)

Ur ett demokratiskt perspektiv är det på tiden att frågor börjar ställas om bolsjevismen – åtminstone om man gör anspråk på att vilja undvika ett Weimarrepublik-liknande tillstånd i Sverige och andra delar av Europa. I Ryssland väljer man att hedra tsarfamiljen som föll offer för världshistoriens allra största folkmord.

I dagarna – 16-17 juli – uppmärksammas nämligen det sorgliga 100-årsminnet av bolsjevikernas brutala mord på tsarfamiljen Romanov i Ryssland. Prominenta personligheter från hela världen kommer att ansluta sig till patriarken i Ekaterineburg. Detta i en stor procession för att minnas tragedin som drabbade den ryska tsarfamiljen berättar den kristna tidskriften Russian Faith. Troligen kommer också Vladimir Putin att delta i minnesceremonin.

Tsarfamiljen Romanov på resande fot. Foto: Yale’s Beinecke Rare Book and Manuscript Library

Nu offentliggörs bilder som har legat och samlat damm under en allt för lång tid. Det är bilder från den ryska tsarfamiljens privata fotosamling. Många är amatörbilder. Kärleksfulla bilder. De visar hur den sista tsarfamiljen i Ryssland levde sitt liv.

Privata stunder som har förevigats av kameran,  medan andra bilder visar all den pompa och ståt som vanligtvis omger kungligheter. Också den ryska tsarfamiljen.

Nikolaj II var Rysslands sista tsar – här tillsammans med sonen Aleksej. Foto: Yale’s Beinecke Rare Book and Manuscript Library

Likheten mellan 1900-talets bolsjeviker och dagens jihadister, som begår vidrigheter mot lokalbefolkningen i Syrien och Irak, är alldeles för stor för att viftas bort. Bolsjevikerna var i de allra flesta fall inte alls ryssar. Utan dom reste från andra länder till Ryssland för att enträget piska upp ett hat mot den legitima regimen i landet, tsarfamiljen Romanov.

Bolsjevikerna – dåtidens motsvarighet till jihadister

Revolutionära bolsjeviker gjorde sig själva till språkrör för en rysk arbetarklass som egentligen bara fanns på papperet. För på den här tiden – tidigt 1900-tal – utgjorde arbetarklassen endast några procent av den ryska befolkningen. Bolsjevikerna förvandlade dåtidens Ryssland till ett slakthus. Och bolsjevikernas skräckvälde i Ryssland under det tidiga 1900-talet gav upphov till världshistoriens allra största folkmord – över 100 miljoner människor offrades i kommunismens namn.

Intet ont anande väntar den ryska tsarfamiljen på sitt tragiska öde. Foto: Yale’s Beinecke Rare Book and Manuscript Library

I det kommunistiska Sovjetunionen brändes kyrkor ner till grunden. Att den rysk-ortodoxa kyrkan leder minneshögtiden över den ryska tsarfamiljen, visar att kristendomen återigen har funnit en central plats i ryssarnas liv i dagens Ryssland.

Inga frågor får ställas om bolsjevismens idéer lever kvar än i dag – det tycker jag är ett fattigdomstecken hos dom som utger sig för att vara demokratins förkämpar.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar