Tiggeritillstånd krävs i Eskilstuna

Av | 14 juni, 2018

Nu har politikerna i Eskilstuna klubbat igenom ett beslut som innebär att det hädanefter kommer behövas tillstånd för att tigga pengar från allmänheten runt om i kommunen.

(newsgramNynäshamn 14 juni 2018)

Under torsdagen beslutade politikerna i Eskilstuna att det behövs tillstånd för tiggeri i kommunen. Beslutet kunde fattas efter en tre och en halv timme lång debatt i fullmäktigesalen. Eskilstuna-modellen går ut på att tiggare behöver ha tillstånd för så kallad ”passiv pengainsamling” på platser runt om i kommunen.

Till skillnad från Skånekommunen Vellinge – som tidigare i år klubbade igenom ett tiggeriförbud – innebär Eskilstunas beslut inte att det är förbjudet att tigga pengar. Däremot måste tiggarna ha tillstånd för att göra detta.

Människor från Bulgarien och Rumänien har utnyttjat den fria rörligheten inom EU för att komma till Sverige och tigga pengar på gator och torg. Nu är det slut med det i Eskilstuna. Foto: David Westh/Sveriges Radio

I Sverige uppskattas det finnas omkring 4 500 tiggare enligt statens nationella samordnare. Dom flesta tros komma ifrån Bulgarien och Rumänien i Östeuropa.

Samhällskontraktet fungerar inte för den här gruppen och risken är att om vi tycker att det är okej att de lever som de gör så tycker vi kanske snart att det är okey om våra egna medborgare också gör det om ett tag. Det kan bli ett sluttande plan som gör att den svenska modellen eroderar, sade Jimmy Jansson, kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande i Eskilstuna, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

Han fortsatte.

De här människorna är i en mycket utsatt position och lösningen på deras situation är inte att tigga på Sveriges gator. Och att införa ett tillstånd är inte så märkligt. Ordningsföreskrifterna ska revideras efter verkligheten och tiggeriet har blivit alltmer utbrett och normaliserat i landet. Det är djupt olyckligt att man inte kan komma överens om detta i riksdagen och det är därför vi tar ansvar i frågan på kommunal nivå.

Eskilstuna styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna. I kommunfullmäktige fick partierna stöd av Sverigedemokraterna – medan Liberalerna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är emot den så kallade Eskilstuna-modellen. För drygt fyra år sedan presenterade Sverigedemokraterna ett liknande förslag. Först nu har man fått gehör hos den styrande majoriteten i Eskilstuna.

I januari 2014 lade vi fram en motion om att det skulle krävas tillstånd för att tigga men då pratade S om att det skulle bli en fasciststat. Men vi välkomnar kovändningen från S och C, sade Kim Fredriksson, Sverigedemokraternas gruppledare i Eskilstuna kommunfullmäktige.

Enligt public service SR röstade 53 personer för förslaget och 16 emot. Fem ledamöter valde att lägga ner sina röster.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar