Trump skriver under presidentorder – vill stoppa åsiktscensur på sociala medier

Av | 29 maj, 2020

Efter kontroversen med Twitter tidigare i veckan signerade president Donald Trump en presidentorder i en direktsänd presskonferens från Vita huset. Han vill förhindra sociala medier-företag från att tysta konservativa röster på sina plattformar.

newsgram | Nynäshamn den 29 maj 2020

| KULTURKRIGET | Under en presskonferens i Vita huset på torsdagskvällen (svensk tid, reds. anm.) skrev USAs president Donald Trump under en presidentorder som ska tvinga sociala medier-företag som Facebook, Google och Twitter att upphöra med politisk aktivism, skriver finansbloggen ZeroHedge. Presidentordern innebär att dessa plattformar inte längre får använda Paragraf 230 i internetlagen Communications Defency Act (CDA) från 1996 som sköld för att slippa undan ansvar.

Blandade sig Twitter i presidentvalet när de drog igång sin faktagranskning av president Donald Trumps inlägg på mikrobloggen? Foto: European Pressphoto Agency

 

Under 00-talet växte en rad Silicon Valley-företag som Facebook och Twitter från ingenting till globala nätjättar genom att marknadsföra sina plattformar som allmänna platser – åsiktstorg – dit folk kunde söka sig för att debattera fritt på nätet med meningsmotståndare över hela världen. Sociala medier-företag använder algoritmer för att skräddarsy användarnas flöden och maximera annonsintäkterna. Men algoritmerna skapar också så kallade ”filterbubblor” vilket ytterligare förstärker polariseringen på plattformarna.

Efter hand har åsiktscensuren tilltagit i styrka på nätet då Big Tech-företag som Facebook, Google, Microsoft och Twitter har anlitat hatgruppen ADL (Anti-Defamation League, reds. anm.) för att agera grindvakter på sina plattformar – detta drabbar konservativa och nationalistiska röster, som inte tillhör det vänsterliberala etablissemanget, särskilt hårt.

 

Även om Trump-administrationen nu agerar på missförhållanden i USA är det fria ordet också hotat på andra håll i världen. Inte minst i Sverige. Inför valet 2018 blev det till exempel känt att S/MP-regeringen ordnat en ”hotline” mellan de politiska partierna i riksdagen och Facebook för att mota bort systemkritiker. I tisdags började Twitter med att ”faktagranska” president Donald Trumps inlägg på sin plattform – två av dem markerades som ”ogrundade påståenden”. Detta fick Trump-administrationen i Vita huset att reagera.

Vi är här i dag för att försvara yttrandefriheten från en av de allvarligaste farorna den har ställts inför i amerikansk historia, ärligt talat, inledde president Donald Trump presskonferensen i Vita huset.

Aldrig tidigare har en amerikansk president utsatts för försök från att obehindrat framföra sina åsikter offentligt. Twitters faktagranskning av Trumps inlägg på mikrobloggen kan vara ett försök att påverka presidentvalet i höst.

De gör saker på fel sätt. De har synpunkter och om vi ska följa dem är det fantastiskt att det lyckades i 2016, säger Donald Trump.

I korta drag innebär presidentordern att justitiedepartementet (DoJ) kommer arbeta tillsammans med federala myndigheter för att säkerställa att de upprätthåller lagar som rör ”vilseledande affärsmetoder”. Under presskonferensen tar president Donald Trump upp faktagranskning som exempel på hur Twitter – liksom andra sociala medier-företag – upphör att vara en neutral allmän plattform genom att fatta redaktionella beslut baserade på politisk åskådning, som resulterar i att användare antingen censureras eller tystas.

Vad de brukar faktagranska och vad de väljer att ignorera eller till och med lyfta fram är inget annat än politisk aktivism, säger Donald Trump.

Han ställer sig också frågande till de senaste dagarnas händelser.

Denna censur eller partiskhet är ett hot mot friheten i sig själv. Föreställ dig om din teleoperatör tystade eller redigerade dina konversationer?

Trump förklarar att tanken med presidentordern handlar om att skydda och upprätthålla yttrandefriheten, och det amerikanska folkets rättigheter.

För närvarande åtnjuter sociala medier-giganter som Twitter en aldrig tidigare skådad sköld från ansvar grundad på teorin att de är en neutral plattform, vilket de inte är, konstaterar Donald Trump.

Även justitieministern William Barr deltog på presskonferensen i Vita huset. Han menar att det finns en känsla hos både demokrater och republikaner att Paragraf 230 har ”tänjts långt bortom dess ursprungliga intention”. Enligt honom var avsikten med Paragraf 230 att ”tillåta webbplatser som fungerade som digitala anslagstavlor att inte vara ansvariga för information från tredje-part”.

Så när de lägger upp sitt eget innehåll som faktagranskningar av andras innehåll och när de kurerar deras samling och när de börjar censurera ett visst innehåll inklusive i många fall genom påstötningar från utländska regeringar som kommunist Kina blir de förläggare och borde inte ha rätt till samma slags sköld som sattes upp tidigare, säger justitieministern William Barr.

Enligt honom kommer presidentordern skapa en regelprocedur för Federal Communications Commission (FCC) att försöka komma tillbaka till den ursprungliga tolkningen av Paragraf 230. Dessutom är ordern också tänkt att uppmuntra federala myndigheter att ta fram en lagstiftningsmodell som behandlar detta på federal nivå.

Dessa företag växte eftersom de utgav sig för att vara allmänna forum, där en mängd röster och olika röster kunde ansluta sig och höras. Det var på det här sättet som de växte. Det var så de fick uppmärksamhet. Det är därför som folk ansluter sig till dem, säger William Barr.

Han fortsätter.

De har nu ändrat på sig och använder deras marknadsmakt för att tvinga fram vissa åsikter. Det är fel.

Av Carl Gram

Rättelse 31/5-20: Ändrat i texten från Federal Trade Commission till Federal Communications Commission (FCC).

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar