Tyskarna har tröttnat på Angela Merkels flyktingpolitik – protestmarscher i staden Chemnitz

Av | 4 september, 2018

Förra helgen knivmördades en 35-årig man när han ingrep för att stoppa en våldtäkt under en gatufest i staden Chemnitz i Tyskland. Dagen därpå samlades hundratals tyskar till en protestmarsch mot Angela Merkels flyktingpolitik. Demonstranterna håller upp plakat som föreställer offren för asylsökandes våld – nu går allt fler tyskar ut på gatorna och kräver Angela Merkels avgång.

newsgram | Nynäshamn 4 september 2018

Uppemot 8 000 tyskar demonstrerade fredligt i staden Chemnitz i lördags rapporterar tidningen FirstPost. På ena sidan tusentals tyskar som protesterar mot asylsökandes våld mot  den tyska befolkningen – på andra sidan flyktingvänliga grupper som stöder förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik i Tyskland.

Protestmarscher i tyska staden Chemnitz – demonstranter kräver Angela Merkels avgång. Foto: AP

Allting startade förra helgen i staden Chemnitz i de östra delarna av Tyskland när vanliga tyskar samlades för att genomföra en protestmarsch mot den förda invandringspolitiken i Tyskland. Detta när det blev känt att en 35-årig man knivmördats efter det att han försökt stoppa en våldtäkt på en tysk kvinna mitt under pågående gatufestival i staden. Förutom 35-åringen som senare avled på sjukhuset skadades två tyska män allvarligt. Polisen har arresterat en 23-årig syrisk man och en 22-årig irakisk man uppger brittiska BBC.

Demonstranterna kräver Angela Merkels avgång.

Stillsamt marscherar tyskar med plakat som har bilder som föreställer tyskar och andra som har fallit offer för fri invandring till Europa. Ett av plakaten visar en bild på 11-åriga Ebba som dödades av en illegal invandrare i terrorattentatet på Drottninggatan i centrala Stockholm förra året.

Protesterna satte alltså igång genast. Under söndagen – förra helgen – samlades omkring 100 personer för att demonstrera mot nattens händelser i staden. Litet senare fick de sällskap av drygt 800 personer som anslöt sig till protestmarschen mot Angela Merkels öppna gränser-politik i Tyskland. Under 2015 släppte Tyskland in 890.000 utomeuropeiska asylsökande i landet varav många sade sig komma från det krigsdrabbade Syrien – jämfört med föregående år ökade syriska asylsökande med 403 procent.

Chemnitz ligger i Sachsen – en förbundsstat i de östra delarna där den kontrajihadistiska rörelsen Pegida och det relativt nybildade partiet Alternative für Deutschland, AfD, är särskilt starka. Markus Frohnmeier, en av AfDs politiker, gick ut i sociala medier och fördömde våldtäkten och knivmordet på 35-åringen i Chemnitz. På Twitter skrev han: ”Om staten inte längre kan skydda medborgarna då måste folket ta gatorna i besittning och skydda sig själva. Så enkelt är det! I dag är det en medborgerlig plikt att stoppa den dödliga ”knivmigrationen!”. Det här kunde ha drabbat din far, din son eller broder!”.

Enligt BBC tar den tyska regeringen avstånd från protestmarscherna i Chemnitz. Angela Merkels talesperson Steffen Seibert avfärdade demonstranternas protester som uttryck för främlingsfientlighet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar