Dominion vägrar lämna ifrån sig lösenord till röstningsmaskinerna i Arizona

Av | 17 maj, 2021

Senaten i Arizona har beslutat att en oberoende granskningsgrupp ska utföra en komplett forensisk analys av valprocessen 2020 i Maricopa county. Förra veckan blev det känt att en hel databas raderats från en maskin – nu vägrar Dominion Voting Systems och tjänstemän i Maricopa att lämna ifrån sig lösenorden till röstningsmaskinerna och hindrar därmed granskningsgruppen från att få klarhet i vad som har hänt.

newsgram | Nynäshamn den 17 maj 2021

| GRANSKNING AV VALRESULTATET I ARIZONA | Företaget Dominion Voting Systems och Maricopa county-tjänstemän vägrar att överlämna lösenorden till röstningsmaskinerna åt granskningsgruppen i Arizona, rapporterar ZeroHedge. I onsdags uppdagades att hela databasen för valet 2020 i Maricopa county raderats vilket nu äventyrar integriteten i Arizonas valsystem.

Har algoritmer bytt röster från Donald Trump till Joe Biden? I slutet av förra året ägde demonstrationer rum utanför Executive Tower i Phoenix där deltagarna krävde omräkning av rösterna i presidentvalet 2020. Foto: Jerod MacDonald-Evoy | Arizona Mirror

I ett uttalande i torsdags sa Dominion till nyhetsbyråer att företaget skulle följa regelverket, men it-säkerhetsföretaget Cyber Ninjas (ett Florida-baserat företag som anlitades av senaten i Arizona för att tillsammans med tre andra företag genomföra en oberoende granskning av valet 2020) är inte ackrediterad av den amerikanska myndigheten Federal Election Commission.

Att släppa Dominions immateriella egendom till en oackrediterad, jävig och helt opålitlig aktör som Cyber Ninjas skulle vara vårdslöst och förorsaka irreparabel skada på företagets kommersiella intressen och landets valsäkerhetsintressen. Inget företag bör tvingas delta i en sådan oansvarlig gärning, sa Dominion Voting Systems i uttalandet, enligt The Epoch Times.

Konsultfirman Cyber Ninjas är specialiserad på att upptäcka om programvaror har blivit hackade och/eller blivit av med data. Tidigare har Maricopa county-tjänstemän sagt att de inte har lösenorden för att få tillgång till administrativa funktioner på Dominion Voting Systems röstningsmaskiner som användes för att skanna valsedlar under valet, enligt Ken Bennett, Arizona-senatens revisionskontakt och tidigare republikan.

De sa till oss att de inte har det andra lösenordet, eller att de har gett oss alla lösenord de har, sa han till One American News på plats under granskningen förra veckan i Maricopa countys residensstad Phoenix.

Maricopa county håller också tillbaka routrar från granskningsgruppen och hävdar att det beror på säkerhetsproblem. Enligt det föreläggande som delstaten utfärdat skulle granskningsgruppen undersöka både routrar och routerbilder och få tillgång till röstningsmaskinerna.

Har de som raderade data lämnat några digitala spår efter sig som skulle kunna avslöja valfusk i Arizona?

Efter flera månaders rättsliga tvister meddelade senaten i Arizona i mars att den skulle göra en ”omfattande och detaljerad” granskning, omfattande tester av röstningsmaskiner, skanning av röstsedlar, spårning av IT-intrång och manuell rösträkning. Tidigare har Karen Fann, republikansk ledare i senaten i Arizona, i ett brev hotat att stämma Maricopa countys tjänstemän om dessa inte gör sitt jobb. Till sist löstes konflikten när hon bad republikanen Jack Sellers, ordförande för tillsynskommittén i Maricopa county, att på frivillig basis delta i ett kommande möte för att gå igenom revisorsfrågorna.

UPPDATERING: Nu cirkulerar uppgifter i media att USA:s justitiedepartement försöker blockera granskningen av valprocessen i Maricopa county i delstaten Arizona.

Karen Fann sa att granskningsgruppen har hittat avvikelser i omröstningen, inklusive ett parti som skulle vara 200 men bara var numrerat till 165. Dessutom hade revisorerna hittat en hel databaskatalog från en röstmaskin som raderats. Inte heller fanns huvuddatabasen för valhanteringssystemets programvara att hitta någonstans på maskinen, vilket tyder på att den stora dabasen som innehåller all data från valet 2020 har raderats. Jack Sellers antydde i torsdags att han inte skulle delta på mötet och bestred alla anklagelser om valfusk.

Att radera filerna från servern ”skulle vara ett brott och det är inte sant.” Efter att ha genomgått brevet tillsammans med länsval- och IT-experter kan jag säga att anklagelserna är falska och oinformerade. Dessutom, påståendet att våra anställda raderade valfiler och förstörde bevis är upprörande, fullständigt grundlösa, och under Arizona-senatens värdighet, sa han och krävde att uttalanden som gjorts av senatorer och deras samordningsgrupp på sociala medier och till press skulle dras tillbaka.

Tillsynskommittén höll ett möte bakom lyckta dörrar på fredagen och kommer hålla ett öppet möte under måndagen för att dryfta frågan. Men redan på torsdagskvällen avbröts den manuella räkningen av röster när granskningsgruppen började packa ihop sina grejer. Gymnasieelever ska nämligen ha examen i samma byggnad som börjar den 15 maj. Enligt ett dokument som kommit The Epoch Times tillhanda kan granskningsgruppen börja använda byggnaden den 23 maj fram till och med den 30 juni.

Cirka 500 000 av de nästan 2,1 miljoner rösterna i Malicop county under valet 2020 har räknats i granskningen, uppger Ken Bennett. Han har tidigare sagt till The Epoch Times att materialet kommer förvaras säkert och att platsen där de ska lagras kan följas online via en 24-timmars streamingtjänst, liksom granskningsgruppens arbete på plats i byggnaden.

Det finns ingen frist för revisionen. Målet är inte snabbhet, utan noggrannhet och fullständighet, sa Ken Bennett.

Granskningsprocessen av valet 2020 är indelad i tre faser som kan genomföras samtidigt, enligt Cyber Ninjas. Den kompletta forensiska analysen beräknas ta 20 till 35 dagar och ytterligare en veckas arbete för att slutföra rapporteringen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar