I dagarna är det 100 år sedan Österrike-Ungern upplöstes. Detta satte avtryck på en radiointervju på fredagen där Ungerns premiärminister Viktor Orbán befarar att Europa kan komma att slitas isär om det inte blir ordning på migrationsfrågan. Ett annat samtalsämne handlar om hur den ungerska regeringen agerar för att stärka ungerska minoriteters situation i grannländerna.
newsgram | Nynäshamn 24 november 2018
Ungerns premiärminister Viktor Orbán medverkade i en internationellt uppmärksammad radiointervju på fredagen, där han konstaterar att de invandringsvänliga krafterna betraktar europeiska institutioner som en ”transportbyrå” eftersom de tror att det ligger i Europas intresse. Han åsyftar bankkort och visum som delas ut frikostigt till migranter. Därefter påpekar Orbán att detta kommer förändras efter EU-valet nästa år rapporterar den ungerska tidskriften Hungary Journal.
Nu delar Europeiska kommissionen ut repressiva åtgärder mot europeiska medborgare för att komma åt penningtvätt, samtidigt som EU-kommissionen delar ut anonyma bankkort till människor, som Orban menar att, vi inte vet någonting om, men där många kan vara terrorister och kriminella.
Den rätta frågan att ställa är: varför pågår det här och varifrån kommer pengarna, sa Viktor Orbán i fredagens radiointervju och tillade att Fideszs EU-parlamentariker undersöker saken.
När frågan om ”migrant-visum” kom upp under samtalet sa Viktor Orbán att: ”Det här är ett sluttande plan som kan leda till att Europa slits isär.” EU-parlamentet har redan haft en omröstning i frågan, men nu har den dykt upp på agendan igen. Orbán tillägger att ”de vill trycka ner migrantfrågan i våra halsar.” Dessutom menar han att de europeiska politiker som är på väg att förlora i deras hjärtefrågor har fått panik och därför skyndar på för att sätta punkt för migrationsfrågan.
In Europe, nationalists like Hungary’s Viktor Orban are exploiting this challenge to stoke fear and resentment. To defeat them and protect democracy, the EU needs a more comprehensive policy that builds societies that are both secure and welcoming.
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) 23 november 2018
Viktor Orbán kritiserar EU-kommissionen i Bryssel för att man har misslyckats med att hålla migranter borta från Europa och se till att Storbritannien stannar kvar. Enligt honom har EU-kommissionen gjort allvarliga politiska misstag i hanteringen av Brexit. Inför söndagens EU-toppmöte har han tittat på ett dokument och konstaterar att läget är tillfredsställande för ungrare som arbetare i Storbritannien och att deras situation inte kommer äventyras nämnvärt.
Ungern har attackerats på sistone för att man har beviljat asyl till den tidigare makedonske premiärministern Nikola Gruevski. Enligt Viktor Orbán är de personer som kritiserar Ungern ”identiska” med de personer och organisationer som stöder migration. Orbán menar att de som är mest högljudda är dom som är beroende av den amerikanske miljardären George Soros pengar.
I Sverige undanhöll public service-programmet SR Ekot lyssnarna viktiga detaljer om bakgrunden till Nikola Gruevskis flykt till Ungern.
Nikola Gruevski skulle precis börja avtjäna sitt straff i Makedonien när han slank undan lagens långa arm och dök upp i Ungern. Dessutom: gruppterapi om 1) fejknyheten om Junckers olikfärgade skor & 2) brexitkaoset. Nytt avsnitt av #Europapodden! https://t.co/7x7dWuSjCx pic.twitter.com/iIN1n1cra7
— SR Ekot (@sr_ekot) 20 november 2018
Enligt Orbán agerade Gruevski resolut, som premiärminister, mot Soros nätverk i Makedonien och att hans motståndare därför ”håller koll på hans liv.” Gruevski ledde ett land som spelade en nyckelroll i kampen mot migration, utan hans hjälp hade det varit svårare att skydda den ungerska gränsen konstaterar Viktor Orbán. Så han och hans land har alltid betraktats som en av Ungerns allierade.
För Gruevski var nämligen den första politikern på Balkan som satte upp gränsstängsel och stoppade migranterna.
Allierade bör behandlas med värdighet, och när de kommer till oss, förtjänar de en anständig behandling, sa Viktor Orbán och tillade att han var ”nöjd” över att det inte var första gången som tidigare ledare haft uppfattningen att de skulle kunna få en rättvis behandling i Ungern.
Trots att fallet hastade utfördes asylprocessen inte av den ungerska regeringen, utan av myndigheterna.
Desto större avstånd regeringen har till sådana här procedurer, desto bättre, sa Viktor Orbán.
Han uppger att det är regeringens jobb att säkerställa att ramen för en rättvis procedur upprätthålls och därefter acceptera myndighetens beslut. Vilket också skedde i det här specifika fallet enligt honom. Allting gick väldigt snabbt när Nikola Gruevski tvingades fly från Makedonien till Ungern.
Det hela var en intressant historia och varje thriller är spännande att följa. Vi låter oss inte påverkas av det som hände i Makedonien. I stället är vi intresserade av att om en förfrågan som lämnas till oss är laglig och om myndigheterna genomför en rättvis hantering av fallet och agerar rättsligt korrekt. När ett beslut väl är fattat, måste det respekteras, sa Viktor Orbán.
Makedonien har begärt att Nikola Gruevski utlämnas. Men Viktor Orbán förklarar att Makedonien också måste följa den rättsliga proceduren. Därefter kommer ungerska myndigheter granska Makedoniens begäran om utlämning och fatta beslut.
I samband med Diaspora Council and The Hungarian Permanent Conference förra helgen sade Viktor Orbán att “hundra år av ungersk isolering” har nått ett slut. Ungerns grannländer har förstått att ”samarbeta med oss inte är onaturligt. Tvärtom värdefullt” påpekade Orbán. Enligt honom har Serbien en viktig roll i detta och tillägger att Ungern har 800 års vänskap med kroaterna och att man har lyckats etablera en relation som bygger på ömsesidig respekt med slovakerna. Samma sak med rumänerna.
Det går bra för de länder som samarbetar med Ungern. Gemensamma ekonomiska utvecklingsplaner är bra inte bara för ungrare utanför landets gränser, utan också för icke-ungerska medborgare i grannländerna, sa Viktor Orbán.
Han förklarar att Ungern försöker hjälpa Ukraina att förstå den svåra situationen för ungrare som bor där. Men att Ungern accepterar Ukrainas territoriella integritet och kräver detsamma av Ryssland.
Regeringen vill inte göra någon skillnad på ungrare och andra nationella minoriteter i Transkarpatiens oblast, utan vill hjälpa alla. Tacken för allt vi har gjort för Ukraina har varit anti-ungersk politik, sa Viktor Orbán.
Han hoppas att nästa ukrainska president kommer formulera en mer ungersk-vänlig politik och att Ukrainas NATO-anslutning och EU-anslutning hänger på Ungern och att det vore ”självförgörande” att fortsätta bedriva en anti-ungersk politik.
Översättning: Carl Gram