Corazza Bildt anklagar Moderaterna för ”sovjetiskt maktspel”

Av | 26 november, 2018

Moderaternas nomineringsprocess till partiets kandidatlista till nästa års EU-parlamentsval präglades av ”makt och mygel på ett sovjetiskt sätt”. Det påstår EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt som petades från listan i fredags – nu vill hon att partiet tillsätter en oberoende utredning för att utröna vad som hänt.

newsgram | Nynäshamn 26 november 2018

Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt, 55, lanserade på måndagens utlovade pressträff ett flertal intressanta teorier som förklaring till varför Moderaternas partiråd ratade henne när man spikade den slutliga kandidatlistan till EU-valet 2019 i fredags. Då placerades Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari i topp – medan Moderaternas nuvarande partigrupp i EU-parlamentet inte får förnyat förtroende.

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt höll presskonferens på måndagsförmiddagen. Foto: Björn Lindahl

 

När Corazza Bildt med egna ord skulle förklara vad som hände i fredags använde hon uttryck som ”makt och mygel på ett sovjetiskt sätt.” Hon gav ett påtagligt nervöst intryck och kom med motstridiga uppgifter om läget på Moderaternas ministämma inför EU-valet i fredags.

Alla var rädda. Men inte jag. Ni får inte citera mig, sa Anna Maria Corazza Bildt under den live-streamade presskonferensen på måndagsförmiddagen.

Dagens träff var en bitvis rätt rörig tillställning. Italienskan Anna Maria Corazza Bildt, som är gift med Moderaternas tidigare partiledare Carl Bildt, anklagade partikamraterna för en massa saker, utan att kunna ge några konkreta exempel på vad hon egentligen menade. Hon uteslöt inte möjligheten att kandidera till EU-parlamentet för något annat parti. Till sist kom hon fram till att hon vill att nomineringsprocessen utreds. Detta för att få klarhet i vad som egentligen hände när Moderaternas partiråd petade henne.

Jag har säkert inte första som har drabbats av den här behandling. Men jag vill vara sist. Därför ska jag kräva och föreslå till partiet att sätta upp en person, oberoende, som ska gå igenom det som har hänt under nomineringsprocess. En utredning. Vända på alla stenar. Det går inte ihop att det parti som står på individens rätt, för öppenhet, för demokrati, har drivit en process som präglas av makt och mygel. Makt och mygel på ett sovjetiskt sätt, sa Anna Maria Corazza Bildt under måndagens presskonferens.

 

Hon hamnade i EU-parlamentet 2009. Den gången fick Corazza Bildt nästflest personröster av Moderaternas kandidater. Slagen av veteranen Gunnar Hökmark. Ingen journalist frågade henne om det det stora antalet personröster kunde bero på att hon är gift med Carl Bildt.

Man vill vinna ett val men kastar ut den mest kända och populära personen som kan vinna röster, sa hon i fredags till SVT.

 

 

I nuläget ser det ut som att Anna Maria Corazza Bildt lämnar politiken efter sommaren.

Det finns ingen framtid för mig inom Moderaterna, sa hon till SVT.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar