Ylva Johansson godkändes inte som EU-kommissionär i första omgången

Av | 1 oktober, 2019

Sveriges tilltänkta EU-kommissionär Ylva Johansson kunde inte svara på flera frågor under tisdagens utskottsförhör i Europaparlamentet. Innan hon kan godkännas som EU-kommissionär måste hon återkomma skriftligt med fler svar.

newsgram | Nynäshamn 1 oktober 2019

| SKÅDESPEL | Sveriges kandidat till posten som EU-kommissionär Ylva Johansson, S, utfrågades av Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikesfrågor (LIBE) under tre timmar på tisdagseftermiddagen. Men EU-parlamentarikerna var inte nöjda med förhöret – hon kommer därför inte godkännas som EU-kommissionär i första omgången. Ylva Johansson har därför blivit ombedd att återkomma skriftligt med kompletterande klargöranden.

Ylva Johansson utfrågades i Europaparlamentets Anna Lindh-sal. Foto: Francisco Seco/ TT

 

Trots att Europa drabbades av vår tids största utomeuropeiska folkvandring hösten 2015 tvekade inte Ylva Johansson att ställa sig på barrikaderna tillsammans med invandrarprofiler som Peter Wolodarski, Tove Lifvendahl och Alice Bah Kuhnke. De krävde öppna gränser till Europa. Sedan dess har det gått utför för Sverige – numera är larmrapporterna så många att det inte går att hålla reda på dem.

 

Sveriges fiasko inom invandringspolitiken har fått stor uppmärksamhet i resten av världen. Detta tog några EU-parlamentariker fasta på under utskottsförhöret.

Vi i Danmark, och jag, blir orolig när jag ser kaoset med invandringen i Sverige, vilket ju har en koppling till den politik ni fört. Jag har också läst och hört att ni är stolta över detta. Men vi i Danmark är oroliga. Jag undrar därför: är det svensk migrationspolitik du vill exportera till EU? undrade EU-parlamentarikern Peter Kofod Poulsen från Dansk Folkeparti.

Ylva Johansson bedyrade att hon inte kommer införa någon svensk invandringspolitik i övriga EU.

Naturligtvis kommer vi inte exportera någon svensk modell, sa Ylva Johansson.

Enligt Ylva Johansson fick migrationskrisen 2015 henne att förstå att det saknas ett välfungerande EU-system för asyl och migration. Hon ville inte svara på hur ett välfungerande system skulle kunna se ut i framtiden. Någonting som väckte irritation hos flera EU-parlamentariker.

Du riskerar att bli känd som komma-tillbaka-kommissionären, för på många nyckelfrågor har du systematiskt svarat att du måste återkomma med svaren, sa Paulo Rangel från Portugal.

Affärstidningen Financial Times Brysselkorrespondent Mehreen Kahn avslöjade efteråt att Sveriges kandidat inte klarade av tisdagens utskottsförhör.

 

Ylva Johansson kommer som EU-kommissionär ansvara för migrations- och inrikesfrågor.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar