Aktiespararna kritiska mot Swedbanks beslut avstå från skadestånd

Av | 26 februari, 2021

Swedbanks styrelse uppger i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen att man inte kommer kräva skadestånd rörande penningtvättshärvan i Baltikum. Aktiespararna kritiserar nu banken för att inte ta emot ett färdigt paket och gå vidare och stämma Swedbanks tidigare ledning.

newsgram | Nynäshamn den 26 februari 2021

| BIG BANKS | Swedbanks penningtvättshärva i Baltikum avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning 2019. Avslöjandena fick stor uppmärksamhet och ledde till att den svenska storbanken fick böta fyra miljarder kronor året därpå och vd:n Birgitte Bonnesen sparkades i samband med årsstämman 2020.

Swedbanks huvudkontor i Estland. Foto: Simon Rehnström

Under torsdagen meddelade Swedbanks styrelse att man avstår från att bedriva skadeståndsprocesser mot tidigare styrelseordföranden Lars Idermark, förra vd:n Birgitte Bonnesen och andra ledande personer i Swedbank rörande deras ansvar för penningtvättshärvan som rullades upp i bankens baltiska verksamhet. Medlemsorganisationen Aktiespararna är kritiska mot styrelsens beslut.

– Det är svårt att förstå hur Swedbanks styrelse resonerar, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson i en skriftlig kommentar.

För att komma vidare med en eventuell rättsprocess har Aktiespararna satt samman ett färdigt paket för att kunna stämma bland andra de två tidigare vd:arna Birgitte Bonnesen och Michael Wolf, moderaten Peter Norman och socialdemokraten Anders Sundström samt ett tiotal andra personer som varit aktiva under penningtvättshärvan i bankens baltiska verksamhet. Trots en färdig lösning har Swedbanks styrelse beslutat att rekommendera stämman att inte gå på Aktiespararnas linje.

Beslutet att avstå är det bästa för banken och för bankens ägare. En skadeståndsprocess skulle ta mycket tid och resurser i anspråk under många år. Ledning och medarbetare behöver rikta hela sin kraft framåt, säger Swedbanks styrelseordförande Göran Persson, i ett pressmeddelande.

Aktieägarnas vd förstår inte hur en skadeståndsprocess kan skada banken.

Vi har till och med erbjudit styrelsen att välja en annan advokatfirma, säger Joacim Olsson.

I en intervju med Svenska Dagbladet påpekar han att om en annan extern advokatbyrå landat i en annan slutsats, då hade styrelsens nuvarande linje underminerats. Det är mot bakgrund av detta som styrelsens rekommendation till stämman ska ses.

Kontra-narrativ: I efterhand har det framkommit uppgifter som gör gällande att finansmannen Bill Browder agerade som visselblåsare i Danske Bank-härvan i Baltikum och denne hotade med att polisanmäla Swedbank efter Uppdrag gransknings avslöjanden. Utifall Uppdrag granskning också använt material som tillhandahållits genom Bill Browders försorg kan det vara så illa att SVT och public service-företag i andra länder kan ha blivit indragna i något som liknar en personlig vendetta som i första hand är riktad mot Rysslands Vladimir Putin.

 

Bill Browder, liksom valutaspekulanten George Soros, odlar mer än gärna myten av dem själva som godhjärtade människorättsaktivister. I själva verket är detta dimridåer för att dölja att de primärt ägnar sig åt rovkapitalism. Ett exempel på detta är att Bill Browder tillhör den skara av rovkapitalister som plundrade Ryssland på rikedomar efter Sovjetunionens upplösning på 1990-talet.

 

I ett värsta fall-scenario kan public service i flera länder ha låtit sig ha utnyttjats av en rovkapitalist som har affärsmässiga intressen i att styra händelseutvecklingen i en geopolitisk region i en viss riktning.

Nyhetsbyrån Bloomberg uppger att Swedbank fortsatt är under utredning i Europa och USA för sin påstådda roll i penningtvätt av miljardvis med dollar från det forna Sovjetunionen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar