Alice Bah Kuhnke vill bli Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör

Av | 19 januari, 2018

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är intresserad av att ta över posten som kvinnligt språkrör – om Miljöpartiets kongress vill det.

[NewsGram – Nynäshamn 19 januari 2018]

I morse slog bomben ned att Alice Bah Kuhnke vill bli Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör.

Om kongressen vill det, då är jag beredd att axla det ansvaret, säger Alice Bah Kuhnke till Aftonbladet.

Ledningskrisen i Miljöpartiet plågar det sargade partiet sedan statsminister Stefan Löfvén sparkade Miljöpartiets turkiskfödde statsråd Mehmet Kaplan våren 2016. Det kvinnliga språkröret Åsa Romson drogs med i fallet – medan Gustav Fridolin klarade sig. Trots att han internt lutat sig mot Mehmet Kaplan och Miljöpartiets islamistiska falang. Nu kan alltså Alice Bah Kuhnke tänka sig bli kvinnligt språkrör för Miljöpartiet.

Ja! Det vill jag absolut, om mitt parti vill att jag ska vara det. Det tycker jag är ett ansvar man har, om man är medlem i ett parti, är statsråd i en regering och sitter i partistyrelsen, vilket jag också är väldigt glad för och kämpade för att få göra. Då ska man också vara beredd att ta det ansvar som ens parti säger att den vill att man ska ta, säger Alice Bah Kuhnke till Aftonbladet.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Gambiansk-ättade Alice Bah Kuhnke blev känd som programledare för SVTs barnprogram Disneyklubben 1992-1993 – senare bytte hon kanal och gick över till TV4. Där lyckades hon förarga den dåvarande kanalchefen Jan Scherman som i sina memoarer skriver att hon ”krävde mer reklamtid för sitt program genom att dra upp sin T-shirt och skaka på brösten”.  När Gustav Fridolin ringde upp Alice Bah Kuhnke, som då var generaldirektör för Ungdomsstyrelsen, och frågade om hon ville bli kultur- och demokratiminister i Stefan Löfvéns regering hösten 2014 tackade hon genast ”ja” till erbjudandet och löste medlemskap i Miljöpartiet.

Enligt en aktuell opinionsundersökning från Expressen/Demoskop i december skulle Miljöpartiet ramla ut ur riksdagen om det vore val i dag. Endast 3,9 procent uppgav att de ville rösta på Miljöpartiet. I Novus förtroendemätning från december hamnar Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin i botten bland samtliga partiledare. Mätningen visar att endast elva respektive nio procent känner förtroende för Miljöpartiets språkrör.

I dagarna är Alice Bah Kuhnke aktuell då hon kommer att delta i ett informellt kulturministermöte i Davos, Schweiz, under söndagen och måndagen. Det anordnas av den schweiziska regeringen och World Economic Forum.

Isabella Lövins pressekreterare Anders Maxson vill inte kommentera Alice Bah Kuhnkes utspel i Aftonbladet-intervjun mer än att det är överdramatiserat.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar