Angela Merkels kronprinsessa AKK avgår

Av | 10 februari, 2020

Annegret Kramp-Karrenbauer klarade inte av att hantera de politiska förvecklingar som uppstod efter förra veckans omröstning av en ny regeringschef i delstaten Thüringen i forna Östtyskland. Hon informerade CDUs högsta ledning tidigt på måndagen att hon hoppar av som partiordförande – vilket innebär att hon är ute ur leken som tänkbar efterträdare till Angela Merkel som Tysklands förbundskansler.

newsgram | Nynäshamn den 10 februari 2020

| POLITISK TSUNAMI | Annegret Kramp-Karrenbauer (känd som AKK, reds. anm.) planerar att kliva av som det tyska regeringspartiet CDUs partiordförande i sommar och tänker inte ställa upp som kandidat för att efterträda Angela Merkel på posten som Tysklands förbundskansler, rapporterar Politico Europe. Kramp-Karrenbauer informerade CDUs verkställande utskott om sitt beslut vid ett möte tidigt på måndagen.

Annegret Kramp-Karrenbauer, till vänster, gratuleras av Angela Merkel på en CDU-kongress i slutet av 2018. Foto: Carsten Koall | Getty Images

 

Beskedet kom efter det politiska kaos som uppstod i tysk politik då CDU regionalt trotsade Annegret Kramp-Karrenbauer och istället gjorde gemensam sak med Alternative für Deutschland, AfD, och röstade fram en liberal regeringschef i delstaten Thüringen förra veckan.

 

Der Spiegel uppger att hon sagt att en anledning till hennes avgång beror på oklar hållning hos vissa partikollegor inom CDU gentemot AfD och det kommunistiska partiet Die Linke. Själv vill hon inte alls ha något samarbete med varken AfD eller Die Linke. Frankfurter Allgemeine Zeitung rapporterar att Annegret Kramp-Karrenbauer tänker fortsätta som CDU-ledare tills dess att partiet valt en efterträdare i sommar.

 

Hälsoministern Jens Spahn och Merkel-kritikern Friedrich Merz och delstaten Nordrhein-Westfalens regeringschef Armin Laschet pekas ut som tänkbara efterträdare som CDU-ledare. Wolfgang Schäuble – CDU-veteran och talman i Tysklands Bundestag – är orolig över partiets framtid.

Om vi fortsätter så här kommer vår nästa förbundskanslerkandidat inte bli förbundskansler, sa han till tidningen Bild.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar