Nationalistiska Sinn Féin går framåt i Irlands val

Av | 9 februari, 2020

Sinn Féin kan bli den stora vinnaren i parlamentsvalet på lördagen i Irland. Siffror från vallokalsundersökningar pekar på att partiet får 22 procent av rösterna – därmed skulle Sinn Féin bli jämnstort med de borgerliga partierna Fine Gael och Fianna Fáil.

newsgram | Nynäshamn den 9 februari 2020

| VÄNSTERPOPULISM | En nationell vallokalsundersökning efter det att vallokalerna stängt sent på lördagkvällen i Irland visar att tre partier landar på drygt 22 procent vardera, rapporterar Reuters. Valets vinnare ser ut att bli det det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin, som leds av Mary Lou McDonald.

Förut har etablissemanget isolerat Sinn Féin genom anspelningar på dess stöd till en väpnad kamp mot Storbritannien som man betraktar som en ockupationsmakt. Men den typen av avskräckande retorik biter inte längre på irländarna – åtminstone inte vid valurnorna.

För enligt Ipsos MRBIs vallokalsundersökning får regeringspartiet Fine Gael 22,4 procent, Sinn Féin 22,3 procent och oppositionspartiet Fianna Fáil 22,2 procent. Rösträkningen börjar vid 9-tiden lokal tid och de första resultaten presenteras tidigast på söndag eftermiddag.

Väljare lämnar en vallokal i samhället Galway efter att ha röstat i det irländska parlamentsvalet 2020. Foto: Liam McBurney/PA Wire

 

Fine Gael och Fianna Fáil har på förhand uteslutit regeringssamarbete med Sinn Féin. De vill hellre samarbeta med de mindre partierna i parlamentet för att få ihop till en majoritetsregering eller att något av partierna bildar en minoritetsregering och därefter söker stöd i parlamentet.

 

Egentligen borde inte Sinn Féins framgångar komma som en överraskning för någon. Irland tillhör de länder som drabbades allra värst av finanskrisen 2008-2011. Trots en ekonomisk återhämtning de senaste åren märks inte denna i vanligt folks plånböcker.

Vi har ett hälsovårdssystem som kollapsat och ett problem med bostadslöshet som är oacceptabelt. Det är horribelt, säger Eugene McKenna till finska Yle.

Inför parlamentsvalet bestämde han sig för att rösta på Sinn Féin. Han ser ingen större skillnad på de gamla maktpartierna. McKenna beskriver de irländska partierna i ordalag som för tankarna till moderaternas och socialdemokraternas styre av Sverige.

Då Fianna Fáil var vid makten förstörde man ekonomin. Nu har Fine Gael haft makten och man har inte rett ut problemen, säger Eugene McKenna.

Han fortsätter.

Sinn Féin lyckas kanske inte heller styra upp, men åtminstone är det på tiden att vi ger dem en chans.

Sinn Féins budskap till väljarna har gått ut på att lova en jämnare inkomstfördelning och ett enat Irland. Partiet vill även sätta stopp för hyreshöjningar och har som mål att bygga 100 000 nya bostäder inom de närmaste fem åren.

Enligt Dan O’Brien, chefsekonom på irländska Institute of International and European Affairs, representerar Sinn Féin en form av vänsterpopulism genom att utlova investeringar som bekostas av de rika. Samtidigt menar han att Sinn Féin har en uttalad nationalistisk ådra som placerar partiet till höger på den politiska höger/vänster-skalan.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar