Anna Hagwall: ”Jag tror att Viktor Orbán kommer att segra!”

Av | 8 april, 2018

Under söndagen gick det ungerska folket till valurnorna för att välja ett nytt parlament. I Sverige håller den ungerskfödda riksdagspolitikern Anna Hagwall tummarna för seger för regeringspartiet Fidesz och premiärminister Viktor Orbán.

[newsgramNynäshamn 8 april 2018]

Vallokalerna stängdes vid 19-tiden i Ungern. Nu väntar en hel värld på att den allra första prognosen för valresultatet ska komma rapporterar SVT. Enligt en första prognos som tillkännagavs alldeles nyss får Fidesz 49,5 procent av rösterna. En skrällseger för Viktor Orbán.

Inte sedan 1998 har valdeltagandet varit lika stort. Tidigt i morse lade Ungerns premiärminister Viktor Orbán, Fidesz, sin röst i parlamentsvalet. Han har suttit två mandatperioder. En vinst i kväll kan ge honom en tredje mandatperiod och ytterligare fyra år som premiärminister i Ungern. På den traditionella höger-vänsterskalan i ungersk politik finner man regeringspartiet Fidesz till höger och allra längst högerut Jobbik. På den andra sidan vänsterut finner vi en blandning av socialistiska och liberala partier. Polariseringen står mellan nationalkonservativa och vänsterliberaler.

Viktor Orbán har blivit en symbol för nationalism i Europa. Foto: MTI

För att få en inblick i det politiska livet i Ungern kontaktar newsgram riksdagsledamoten Anna Hagwall. Hon kommer nämligen därifrån.

Vad händer om Viktor Orbán utropas till segerherre ikväll?

Viktor Orban har sagt att om de vinner valet igen då visar det ungerska folket för resten Europa att det går att sätta sig på tvären. Sedan kommer Polen att följa i Ungerns spår. Valet i Italien har visat att folk inte är nöjda. Sedan kommer valet till EU-parlamentet nästa år. Där kanske de nationalistiska partierna går framåt. Så valet i Ungern kan ge handlingsutrymme fyra år framåt, säger Anna Hagwall till newsgram.

Vilka är de stora blocken i ungersk politik?

Det första blocket är regeringspartiet Fidesz och tillhörande KDNP, det kristdemokratiska partiet. Man räknar dem som ett. Sedan det socialistiska blocket som är väldigt liberala och inkluderar det gröna partiet. Det tredje blocket är det nationalistiska partiet Jobbik som ligger längst högerut. Men de har allt mer börjat orientera sig vänsterut. Tydligen har Jobbik finansiärer som ställer vissa krav på att man ska lämna det nationalistiska tänkandet och tänka mer globalistiskt. På sistone har Jobbik blivit allt mer eniga med det socialistiska blocket, säger Anna Hagwall.

Hon tillägger.

Det är de här tre grupperingarna som tävlar om framgång i det ungerska parlamentsvalet.

Vart tog de gamla makthavarna vägen?

Många har gått över till de socialistiska partierna som MSZP och LMP. De har blivit liberaler och socialister. Man stannade kvar och låtsades tillhöra helt nya partier. De låtsas att de är demokrater nu. Men det gamla socialistiska tänkandet kännetecknar fortfarande dem, säger Anna Hagwall.

Vilken är den viktigaste frågan i det ungerska valet?

Det är väldigt mycket prat om invandring. Om Ungern kan förbli ett europeiskt land. Om det ungerska folket kan behålla deras kultur och deras kristna identitet och deras nationalstat. Det är sådant det pratas mest om. Det har varit mycket prat om terrorhandlingar, kriminalitet och skandaler i västerländska samhällen. De används som varnande exempel ”att så vill vi inte ha det i Ungern”, konstaterar Anna Hagwall.

Hur tror du det kommer gå i valet?

Jag tror att Fidesz kommer att vinna. Jag har hört litet grann från media att det är väldigt högt valdeltagande. Jag har pratat med släktingar och vänner. Alla går och röstar nu. De som jag känner ska rösta på Fidesz. De har verkligen engagerat sig så inte motståndarsidan vinner. Jag tror Fidesz och KDNP kommer att vinna. Vi vet inte än om de får egen majoritet, säger Anna Hagwall.

Vilken signal kan ungerska väljare skicka till svenska?

Ja, svenska väljare är inte mottagliga för något budskap haha. Svensk media är väldigt hatisk mot Ungern. Alla artiklar som jag har läst är fruktansvärda skildringar om Ungern. Man beskriver Ungern i negativa termer. Det tyder bara på okunskap om Ungern, ungersk historia och hur det har varit, avslutar Anna Hagwall.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar