Krisdrabbade Nya Karolinska – styrelsen hoppar av

Av | 10 april, 2018

De borgerliga partierna meddelar nu att samtliga ledamöter i styrelsen för Nya Karolinska ställer sina platser till förfogande. Ny styrelse för det krisdrabbade sjukhuset i Stockholm presenteras på landstingsfullmäktige i maj.

[newsgramNynäshamn 10 april 2018]

Karolinska universitetssjukhusets styrelse ställer sina platser till förfogande med omedelbar verkan. Det chockartade beslutet meddelar de borgerliga partierna i en debattartikel i Bonnierägda Dagens Nyheter på tisdag kvällen. Samtliga ledamöter i styrelsen byts ut och en ny styrelse kommer att presenteras på landstingsfullmäktige i maj. Under morgondagen kommer de borgerliga partierna hålla en presskonferens.

Vi lämnar inga kommentarer ikväll utan kommer presentera all ytterligare information under morgondagen, sa Caroline Opsahl, pressekreterare för Nya Moderaterna i landstinget i Stockholm, till SVT.

Nya Karolinska är ett så kallat Public Private Partnership-projekt, PPP. Under lång tid har universitetssjukhuset plågats av skenande konsultarvoden, tekniska problem och en sjukhusapparat som är underdimensionerad utifrån befolkningstillväxten i huvudstadsregionen Stockholm.

Ingen politiker vill ta ansvar 

Det var moderaten Filippa Reinfeldt som lanserade projektet Nya Karolinska under sin tid som landstingsråd i Stockholm. Under den här tiden valdes det globala företaget Skanska som privat samarbetspartner. Skandalerna som omgärdar Nya Karolinska har solkat ner Skanskas rykte. Företaget har numera svårt att få prestigefyllda byggprojekt i andra länder. Kontraktet mellan Stockholms Läns Landsting, SLL, och byggföretaget Skanska och det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree löper ut år 2040.

Trots hård kritik lotsade Filippa Reinfeldt genom Public Private Partnership-projektet Nya Karolinska. FOTO: LARS PEHRSON/SCANPIX

Avgående styrelseordföranden och läkaren Anders Ekblom var tidigare VD för AstraZeneca Sverige AB och Astras Head of Global Medicine Development efter det att den brittisk-svenska läkemedelsgiganten lagt ner all forskning på R&D-siterna i Södertälje och Lund. För drygt en vecka sedan avböjde Anders Ekblom omval till det innovativa biotechbolaget Medivirs styrelse.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar