Imorgon, onsdag, överlämnar Apple skötseln av iCloud-server för kinesiska användare till ett statligt kinesiskt företag i Kina. Nu kan kinesisk polis snabbare få tillgång till regimkritikers internetvanor – de löper nu större risk för att arresteras och häktas.
[newsgram – Nynäshamn 27 februari 2018]
När den globala techgiganten Apple Inc börjar lagra kinesiska användares iCloud-konton i ett alldeles nytt kinesiskt datacenter i slutet av den här månaden för att kunna möta kinesisk lagstiftning kommer kinesiska myndigheter snabbare få tillgång till textmeddelanden, mejl och annan data som lagras i ett moln rapporterar Reuters.
Apple moves to store iCloud keys in China, raising human rights fears https://t.co/zrU67ZvZLQ Meaning Chinese police can access iCloud data without basically any barriers, as police in China can issue warrants without any other party overseeing the warrant.
— Justin Yost (@justinyost) 27 februari 2018
Prominenta kinesiska samhällskritiker har kritiserat Apple under en längre tid – utan att få gehör från den globala techgiganten.
Det här är kanske det bästa resultatet som Kinas partistatssystem kunde hoppas på. Tidigare har China sett Big Data som en strategisk tillgång för dess diplomati och för att bibehålla inrikespolitisk stabilitet. Big Data är viktigt för att uppnå militär styrka och ideologisk kontroll. Det finns till och med en ny politisk term ”Data-In-Party-control” som har börjat användas.
Som en Apple-fan, beklagar jag faktumet att Apple har blivit ett viktigt multinationellt företag som hjälper det kinesiska kommunistpartiet att skapa en ”Cloud Diktatur”. Företaget är ett väldigt dåligt föredöme. Nu har Apple blivit ett med Kinas kommunistiska parti. Hur länge kommer det dröja tills andra techföretag som Facebook, Google och Amazon gör likadant?
Det skriver professor Lo Shih-hung på College of Social Science vid National Chung Cheng University i ett inlägg om Apples flytt av i-Cloud-servern från USA till Kina. Andra mänskliga rättigheter-aktivister uttrycker liknande oro för att kinesiska myndigheter nu kan börja spåra dissidenters aktiviteter längre än tio år bakåt i tiden. När Yahoo Inc överlämnade användarnas uppgifter till kinesiska myndigheter ledde det till att två demokrati-förespråkare arresterades och fängslades.
Jing Zhao, en kinesisk mänskliga rättigheter-aktivist, befarar att flytten av Apples iCloud-server till Kina kan leda till större övergrepp mot mänskliga rättigheter i Kina. Branschtidningen engadget uppger att Kina är ökänt för att kräva inhemsk internettrafik för att därmed kunna spåra upp så många regimkritiker som möjligt.
Apple försvarar sig med att man endast kommer att besvara lagliga förfrågningar i Kina, men landets rättssystem är olikt det amerikanska till exempel saknas fullmakter som först måste granskas av en oberoende domstol. I Kina kan polisen själva utfärda och verkställa fullmakter.
Även mycket tidigt i en brottsutredning har polisen breda befogenheter att samla in bevis. Fullmakterna är godkända utifrån interna polisförehavanden snarare än oberoende granskningar av domstolar och allmänheten är skyldiga att samarbeta, sa Jeremy Daum, advokat och forskare vid Yale Law Schools Paul Tsai China Center i Peking, till Reuters.
I ett uttalande hävdar Apple att företaget måste tillmötesgå nya lagar i Kina – och då måste iCloud-servern skötas fysiskt på plats i Kina. Förändringen kommer påverka hur Apple Inc hanterar dess kryptografiska nycklar som behövs för att kunna öppna ett iCloud-konto.
Tills nu har dessa digitala nycklar alltid lagrats i USA. Någonting som innebär att begäran från kinesiska myndigheter att få tillgång till dessa personliga uppgifter först måste gå genom det amerikanska rättssystemet innan personliga uppgifter överlämnas till kinesiska myndigheter. Nu förändras allt.
Digitalt fängelse
Apple Inc överlämnar företagets iCloud-data center till det statligt ägda företaget Guizhou Cloud Big Data, GCBD, på onsdag, den 28 februari. När överlämnandet väl har ägt rum kommer GCBD hantera lagliga och finansiella relationer mellan Apple och kinesiska iCloud-användare.
People with low ratings will have slower internet speeds; restricted access to restaurants and the removal of the right to travel.
Rachel Botsman, författare till boken ”Who can you trust?”
Enligt tidskriften Wired vill den kinesiska regeringen införa ”Social Credit System” om två år, 2020, för landets 1,3 miljarder invånare. Allting i kinesens dagliga liv kommer poängsättas utifrån ett så kallat tillitssystem. De kineser som inte sköter sig kommer att förlora poäng och successivt utestängas från samhället.
Av Carl Gram