Svenska klassiker: “Det hon vill ha” – Christer Sandelin

Av | 25 februari, 2018

När popgruppen Freestyle bildades i slutet av 1970-talet visste ingen att bandmedlemmarna Kayo och Christer Sandelin senare skulle bli legendariska popstjärnor i svenskt musikliv på egen hand. Här är det Christer Sandelins klassiker ”Det hon vill ha” som avhandlas – en kärlekshyllning till Malin Berghagen.

[newsgramNynäshamn 25 februari 2018]

När Christer Sandelin var upp över öronen förälskad i dåvarande flickvännen Malin Berghagen skrev han tillsammans med Johan Kinde popklassikern ”Det hon vill ha”. Glädjen märks i låten. Låten är elegant i sin enkelhet. En riktig popkaramell.

I musikvideon syns en sprallig och sanslöst lycklig Christer Sandelin hoppa jämfota framför kameran. Allt medan han med ett finurligt leende i ansiktet framför sången ”Det hon vill ha”.

Hon slog sig ner och tog min hand
Och hon sa, du ser eländig ut ibland
Men jag bara log för att jag vet
Jag är hennes man

Text och musik: Johan Kinde och Christer Sandelin

De orden kan bara komma från en man som vet att kärleken är bekräftad. Det var kanske den känslan som textraderna förmedlade till lyssnaren, som gjorde att ”Det hon vill ha” blev en landsplåga 1989. Den spelades non-stop på radiostationer och diskotek runt om i landet.

Nu när jag vänder tillbaka till den här sångpärlan så upptäcker jag att det är någonting konstigt med texten till låten. Den stämmer ju inte alls. I alla dessa år har jag trott att Christer Sandelin sjunger om henne som står där på sina ”stela ben” eller kanske ”kvinnoben”. När det i själva verket är de manliga beundrarna (red: läs konkurrenterna) som ”står där på sina knän” framför henne. För hela tiden har jag haft en bild kvar på näthinnan från någon mingelbild vid en herrgård där Malin Berghagen står på grusgången med benen ihop som en nervös bambi – medan lillasyster Kristin Kaspersson står bredvid alldeles bredbent med fötterna rejält planterade på jorden. Så det kan bli.

Hon har ett sätt som får alla män, alla män
Att tro dom är i himmelen
Men den hon vill ha
Det är jag
Det är jag
Ingen hör något ingen ser, ingen ser
Dom står på sina knän och ber
Men den hon vill ha
Det är jag
Det är jag

Jag tror att Christer Sandelin helt enkelt var på bushumör i studion den gången ”Det hon vill ha” spelades in. Åtminstone verkar det vara känslorna som fanns just det ögonblicket i Sandelins kropp och själ som stoppades in i en låt som kom att bli en svensk klassiker.

När Christer Sandelin slog genom i början av 1980-talet som sångare i popgruppen Freestyle sprutade bandet ut välkända hits varav ”Vill ha dig”, ”Fantasi” och ”Ögon som glittrar” är de mest kända. Åren gick. Freestyle splittrades och bytte namn till Style. Kvar i gruppen var Christer Sandelin, Tommy Ekman och Gigi Hamilton. Som den sengångare jag ofta kan vara, blev jag nu ett trofast fan som ivrigt samlade på mig gruppens alla singlar. För de har ju faktiskt skapat tidlösa poplåtar som håller än idag. Melodifestivallåten ”Dover-Calais” vann nästan finalen. När Style klättrade högt på den amerikanska danslistan med ”Telephone” så valde gruppen fortsättningsvis att släppa engelskspråkigt material för att bli stora i USA. Trots framgångar i Sverige med danslåtarna ”Run For Your Life” och ”Empty Bed” så uteblev dock succén utomlands.

Men så släppte alltså Christer Sandelin solo-albumet ”Luften dallrar” som innehöll låten ”Det hon vill ha”. Den gav Sandelins karriär ett nytt liv.

Av Carl Gram

newsgrams spellista:

Ted Gärdestad – ”Jag vill ha en egen måne”

Lena Philipsson – ”Det gör ont”

Anders Glenmark – ”Hon har blommor i sitt hår”

Tomas Ledin – ”Blå, blå känslor”

ABBA – ”I Wonder (Departure)”

Kent – ”Dom Andra”

Noice – ”En kväll i tunnelbanan”

Gyllene Tider – ”Flickorna på TV2

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar