Arbetsförmedlingens nya siffror – dubbelt så många arbetslösa som förra året

Av | 14 april, 2020

Arbetslösheten har stigit till runt 7,8 procent i Sverige. Om inte läget på arbetsmarknaden förbättras befarar myndigheten att arbetslösheten kan stiga till runt 10 procent framåt sommaren.

newsgram | Nynäshamn den 14 april 2020

| KONJUNKTURNEDGÅNG | Den ekonomiska nedgången i världsekonomin fortsätter i rask takt i coronakrisens spår – nu varslar allt fler företag anställda om uppsägning. På tisdagen meddelade Arbetsförmedlingen att 6 600 personer har blivit varslade om uppsägning under den senaste veckan, 6-12 april. Totalt har myndigheten registrerat 56 133 personer som varslats om uppsägning perioden 1 mars-12 april. Varselvågen peakade sista veckan i mars – då uppgick antalet personer som var berörda av varsel till 18 433 personer.

Även om antalet varsel den senaste veckan ligger lägre än veckorna innan så är antalet nästan dubbelt så många som hela april månad förra året, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

De branscher som drabbats värst är hotell- och restaurang, bemanning och handel – men Arbetsförmedlingen varnar för att varselvågen spridit sig till bland annat industrin. Dessutom fortsätter antalet arbetslösa att stiga i Sverige. Mellan den 6 och 12 april har 13 835 personer skrivit in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen – detta är 7 861 fler jämfört med samma vecka 2019 då antalet uppgick till 5 974.

Arbetslösheten stiger i Sverige. Skärmbild: Ludwig von Mises-Institutet i Sverige

 

Under perioden 1 mars – 12 april skrev 82 255 personer in sig som arbetslösa på myndigheten. En fördubbling jämfört med samma period förra året.

Läget på arbetsmarknaden är allvarligt och fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa, säger Annika Sundén.

Enligt Stockholms Handelskammares nya genomgång av Arbetsförmedlingens data riskerar de personer som redan varslats om uppsägning sedan 1 mars att bli en ny kull nyinskrivna arbetslösa.

Utvecklingen är oerhört dramatisk och illavarslande. De stödpaket som regeringen kommit med är alldeles för små och klarar inte av att bromsa fallet, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, till Expressen.

Trots det dystra läget på den svenska arbetsmarknaden finns det gott om jobb i vården, på lager och i fiske, skogs- och jordbruk. Antalet jobb fortsätter att strömma in till Arbetsförmedlingens jobbportal Platsbanken – även om antalet är färre än vid samma tidpunkt förra året, skriver SVT. Arbetsförmedlingens Annika Sundén tror att de som blir av med jobbet snart kan vara tillbaka i arbete när konjunkturen vänder uppåt igen.

För att företag ska slippa göra sig av med personal presenterade JÖK-partierna på tisdag eftermiddagen ett nytt förslag för regelverket kring korttidspermitteringar. Anställda ska få behålla minst 90 procent av lönen genom att staten tar hand om kostnaden. Dessutom ska korttidspermitteringar kunna gå upp till 80 procent av arbetstiden i tre månader från och med maj. Personalen kunde gå ned 60 procent i arbetstid i det tidigare förslaget, enligt SVT.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar