Ny dansk myndighet – ska få fart på utvisningar av illegala invandrare

Av | 15 april, 2020

Liksom Sverige har Danmark problem med illegala invandrare som vägrar lämna landet efter att ha fått avslag på sina asylansökningar.  Nu vill danska regeringen ändra på detta genom att inrätta en ny myndighet – Hjemrejsestyrelsen ska få ett övergripande ansvar för att se till att fler illegala invandrare reser hem.

newsgram | Nynäshamn den 15 april 2020

| ÅTERVANDRINGSPOLITIK | Danska regeringen har satt upp ett mål om att fler illegala invandrare ska återvända till sina hemländer. Därför har utlännings- och integrationsdepartementet inrättat en ny myndighet för att få fart på antalet utvisningar från Danmark. Den nya myndigheten – Hjemrejsestyrelsen – drar igång sin verksamhet den 1 augusti i år.

Det är viktigt för regeringen att utlänningar utan uppehållstillstånd reser hem, säger utlännings- och integrationsministern Mattias Tesfaye, S, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter.

Nu inrättar vi Hemresemyndigheten som ska se till att folk också återvänder hem när de inte längre har rätt att vara i Danmark. En myndighet som bara jobbar med hemresor. Det tycker jag är vettigt.

I och med detta beslut samlar danska regeringen uppgifter inom utvisningsområdet som nu är utspridda på flera aktörer hos en myndighet. Tvångsutvisningar kommer dock inte skötas av den nya Hemresemyndigheten.

Allt fler utlänningar vistas olagligt i Danmark. Nu samlas alla aktörer som är inblandade i arbetet med att utvisa illegala invandrare under ett och samma tak. Foto: Scanpix/Charly Triballeau/Berlingske arkiv

 

I Danmark finns det omkring 1.100 migranter som fått avslag på sina asylansökningar av den danska motsvarigheten till Migrationsverket (Udlændingestyrelsen, reds. anm.). Runt 200 har väntat i över fem år på att få återvända hem.

 

Claes Nilas har fått uppdraget som generaldirektör på Hjemrejsestyrelsen. Han har varit inblandad i två skandaler som rört flyktingar och invandrare. Två borgerliga statsråd fick gå från sina poster varav den ena ställdes inför riksrätt och dömdes till fängelsestraff.

Den nya myndighetens huvudkontor ska ligga i Birkerød i norra Själland och kommer ha omkring 250 medarbetare.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar