Asylrätten missbrukas av gästarbetare från Ukraina

Av | 8 december, 2020

En ukrainsk jobbagentur uppmanar gästarbetare att söka asyl vid ankomst till Sverige. Under tiden som Migrationsverket handlägger deras asylansökan bor och äter gästarbetarna billigt på myndighetens ankomstboende i södra Stockholm.

newsgram | Nynäshamn den 8 december 2020

| STATLIGT SUBVENTIONERAD LÖNEDUMPNING | Ett ukrainskt rekryteringsföretag har hittat ett sätt för att tjäna pengar på tillämpningen av asylrätten i Sverige. Efter ankomst till Sverige skjutsas gästarbetarna till Migrationsverkets ankomstboende vid Telefonplan i södra Stockholm där klienterna uppmanas gå in och söka asyl. Under tiden som Migrationsverket handlägger gästarbetarnas asylansökan kan de bo och äta billigt. Nu har Migrationsverket polisanmält den ukrainska jobbagenturen Pelekh Agency – men förundersökningen är redan nedlagd.

Statistik från Migrationsverket avslöjar att nästan varannan person som sökte asyl på myndighetens ankomstboende i södra Stockholm under 2019 kom från Ukraina. Gästarbetare som sökt asyl i Sverige har informerat myndigheten som inte kan göra något åt missbruket av asylrätten.

Migrationsverket är inte en brottsutredande myndighet. Och vi har varken mandat eller uppdrag från regeringen att utreda brott. Sen så är det viktigt att komma ihåg att det är en rättighet att söka asyl och det får man göra, säger Lisa Hultin Knutas, nationell samordnare mot människohandel på Migrationsverket, till Ekot.

Ekot: Men det framgår ju att ni på Migrationsverket blir lurade här. Menar du att ni inte kan göra något åt det?

Ja, alltså det vi gör både när vi sett de här bilderna och hört berättelserna det är ju att vi har fattat misstanke om att det är organiserade resor och det är därför vi har polisanmält situationen till polismyndigheten, säger Lisa Hultin Knutas.

Enligt Ekot använder rekryteringsföretaget bilder från rum på Migrationsverkets ankomstboende i södra Stockholm i marknadsföringssyfte. Den ukrainska jobbagenturen Pelekhs affärsmodell går ut på att företagets gästarbetare ska söka asyl i Sverige och under tiden som Migrationsverket handlägger deras asylansökan bo billigt och bra på svenska skattebetalares bekostnad.

Enligt regelverket upphör asylrätten i närmast säkra land. Migrationsverkets ovilja att fatta snabba beslut och avslå oseriösa asylansökningar har gjort Sverige till ett nav i organiserad människohandel. Foto: TT

Asylfusket är satt i system. När Ekot låtsades söka jobb i Sverige utspelades följande konversation mellan en kvinna som arbetar på Pelekh Agency och en Ekot-medarbetare.

Advokaten ger er en historia som ni måste berätta för Migrationsverket. Med 99,9 procent säkerhet får ni inte asyl men under tiden ert ärende utreds får ni rätt att arbeta, det är så det går till, säger en kvinna som blir uppringd av Ekot.

Hon fortsätter.

Du bor gratis och får tre mål mat om dagen och ett litet ekonomiskt bidrag av Sverige.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar