Barn som vill byta kön – ingen ökad risk för självmord

Av | 11 oktober, 2019

Förespråkare för att barn ska få bestämma om de ska byta kön – utan föräldrarnas medgivande – har ofta använt argumentet att unga transpersoner annars skulle begå självmord. Nu visar det sig att det inte alls finns något stöd för belägg som indikerar ökad självmordsrisk om barnen får vänta på operation.

newsgram | Nynäshamn 11 oktober 2019

| FÖRSÖKSKANINER | Nu kommer allt fler larmrapporter i hela västvärlden som avslöjar att unga brottas med problem som handlar om att finna deras könsidentitet. Andelen unga transpersoner ökar i Sverige och andra västländer – många som lider av könsdysfori har dessutom flera psykiatriska diagnoser, uppger SVTs program Uppdrag granskning. Ingen verkar riktigt veta vad det här kan bero på. Könsdysfori yttrar sig på det viset att personerna upplever att de har fötts i fel kropp, de känner sig som det motsatta könet och mår allmänt dåligt.

Indoktrinering i tidig ålder. Bilden föreställer några barn som leker på en stor Pride-flagga under en Pride-parad på Taiwan i 2017. Foto: Tyrone Siu/Reuters

 

Förra året presenterade S/MP-regeringen ett lagförslag som skulle sänka åldersgränsen från 18 till 15 års ålder för att få genomgå underlivskirurgi vid synnerliga skäl, utan föräldrarnas godkännande. Förslaget bygger på en statlig utredning som bland annat använder sig av uppgiften att det är vanligt att unga transpersoner begår självmord medan de väntar på operationen. Från regeringshåll har man använt den här uppgiften för att få till stånd en lagändring.

Det här är en oerhört viktig fråga att få den här lagstiftningen på plats. Det finns transpersoner som överväger att ta sina liv och också gör försök. Det finns nu en undersökning till exempel som visar att 40 procent av unga transpersoner försökt ta sina liv. Det är fruktansvärda siffror och det är precis det som den här frågan handlar om. Det kan vara en fråga om liv och död, sa Åsa Lindhagen, miljöpartist och jämställdhetsminister, i SR Ekots lördagsintervju 24 augusti 2019.

Men Uppdrag gransknings reportage om den svenska transvården visar att det inte alls finns några belägg för uppgiften att unga personer med könsdysfori tar sina liv medan de väntar på att opereras. Trots att det i den statliga utredningen från 2014 framkommer att möjligheten till underlivskirurgi vid tidig ålder skulle vara ”en fråga om liv och död.” I utredningen står det:

Det förekommer att unga transsexuella tar sitt eget liv i väntan på operation på grund av det lidande som könsdysforin innebär för dem.

Uppgiften finns på fem olika ställen i den statliga utredning som ligger till grund för det omstridda lagförslaget. Men källhänvisning saknas. Ingen av regeringens experter vet varifrån uppgiften kommer. Däremot finns det dokumenterat att könsbytare ångrat sig efteråt och begått självmord.

Jag känner till fall där personer senare i livet ångrat sina behandlingar och tagit sitt liv, säger Jovanna Dahlgren, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Expressen.

I den statliga utredningen om juridiskt kön och medicinsk könskorrigering smög sig påståenden in som inte kan beläggas. Foto: SVT

 

Utredaren Lotta Vahlne Westerhäll, professor i offentlig rätt, hänvisar Uppdrag granskning till utredningens sekretererare Therese Bäckman. Hon säger att det borde stått att ”unga transpersoner tar sitt liv på grund av de levnadsförhållanden som de lever under.” En av utredningens experter är barnpsykiatrikern och professorn Per-Anders Rydelius vid KID-teamet på Karolinska. Han tror att uppgiften om självmord kan ha kommit från intresseorganisationer. I så fall kan det mycket väl vara den vänsterextrema organisationen RFSL som lyckats baka in påståendet i den statliga utredningen.

Jag skulle väl snarare säga att det finns de som tagit livet av sig om de inte fått könskorrigerande behandling. Sen om det specifikt varit kopplat till underlivskirurgi, det vet inte jag om man kan svara på, säger Gisela Janis, fd RFSL Ungdom, till SVTs Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning: Kommer du ihåg varifrån uppgiften kom? Var det just från RFSL?

Jag vet faktiskt inte. Det kan mycket väl komma från RFSL, medger Gisela Janis.

Flera transpersoner i varierande åldrar, som är kritiska till transvården, påpekar i Uppdrag gransknings reportage-serie att unga transpersoner används som försöksdjur utan att någon egentligen har en aning om de långsiktiga konsekvenserna.

 

För några veckor sedan – mitten av september – gav S/MP-regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att analysera lagförslaget om sänkt åldersgräns för kirurgiska ingrepp i könsorganen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar