Bonnie Tyler och Lionel Richie dragplåster på Vatikanstatens julkonsert i Rom

Av | 14 oktober, 2019

Vatikanstatens julkonsert i Rom gästas i år av världsartister som Bonnie Tyler, Lionel Richie och tenoren Fabio Armiliato. Intäkterna från konserten kommer gå till välgörenhetsprojekt som vill bevara livet i Amazonas.

newsgram | Nynäshamn den 14 oktober 2019

| KLIMAT + RELIGION | En blandning av världskända och italienska artister kommer uppträda på Vatikanstatens julkonsert i Rom. Några höjdpunkter i årets program är artister som Bonnie Tyler, Lionel Richie, Elisa, gitarristen Giorgio Albiani och tenoren Fabio Armiliato. Dessutom medverkar en amerikansk gospelkör, Vatikanstatens poliskårs orkester, en barnkör och en vokalistgrupp.

Rocksångerskan Bonnie Tyler, 68, uppträder på Vatikanstatens traditionsenliga julkonsert i Rom. Foto: Getty Images

 

Bonnie Tyler är mest känd för evergreens som ”It’s a Heartache” och ”Total Eclipse of the Heart” som båda tillhör musikhistoriens mest sålda singlar med 6 miljoner kopior vardera. Det här är inte första gången som hon uppträder på en stor gala. I intervjuer har Bonnie Tyler sagt att Grammy-galan 1984 med den nominerade balladen ”Total Eclipse of the Heart” och Eurovision Song Contest 2013 i Malmö där hon framförde Storbritanniens bidrag ”Believe In Me” tillhör de största ögonblicken under hennes 50-åriga karriär.

Italienska sångerskan Elisa är rätt okänd i Skandinavien. Men hon framför låtar på både italienska och engelska och har vunnit priser i bland annat San Remo-festivalen och MTV Europe Music Award. I Europa är Elisa mest känd för låten ”Come Speak To Me” medan den amerikanska publiken känner igen hennes låtar från amerikanska film- och tv-produktioner.

Motownartisten Lionel Richie, 70, inledde sin karriär i gruppen the Commodores i slutet av 1960-talet men sadlade sedermera om till solokarriär och blev balladernas mästare på 1980-talet. Förutom att spotta ur sig en massa hit-singlar har Lionel Richie hunnit med att samarbeta med ikoner som The Jackson 5 och Diana Ross. Här framför Richie och Ross den tidlösa balladen ”Endless Love” från 1981.

 

Meningen med Vatikanstatens julkonsert är att den ska reflektera påve Franciskus engagemang för regnskogarna och ursprungsbefolkningarna i Amazonas. Påve Franciskus har gjort sitt bästa för att rida på klimatfundamentalisten Greta Thunblads populäritet bland ungdomar runt om i världen samtidigt som USAs president Donald Trump har haft en mer realistisk och sansad inställning till vad den unga svenskan egentligen håller på med i klimatfrågan.

 

 

Intäkterna från Vatikanstatens julkonsert går till ett välgörenhetsprojekt som ska skydda regnskogarna i Amazonas och stötta dess ursprungsbefolkningar. Inom ramarna för välgörenhetsprojektet ”Let’s Network for the Amazon” finns två initiativ. Det ena handlar om att öka medvetenheten bland elever i 450 000 skolor över hela världen om ursprungsbefolkningarnas liv i Amazonas. Det andra initiativet går ut på att bevara traditioner och kultur hos en ursprungsbefolkning som finns i den nordvästra delen av brasilianska Amazonas. Här vill man skydda unga från att hamna i en destruktiv våldsspiral.

I brasiliansk media cirkulerar rykten om att Bonnie Tyler kommer uppträda i Brasilien i maj nästa år. I våras släppte hon albumet ”Between the Earth and the Stars” som rusade rakt in på den brittiska albumlistan – Tyler gästas av legendariska artister som Rod Stewart, Cliff Richard och Status Quo-sångaren Francis Rossi.

Budskapet i öppningsnumret ”Hold On” handlar om att människor ska hålla ihop när förändringarnas vindar blåser.

 

Vatikanstatens julkonsert äger rum den 14 december i Paulus VI:s audienshall i Vatikanen – biljetter till evenemanget kan bokas här.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar