Danmark inför gränskontroller mot Sverige

Av | 10 oktober, 2019

De senaste månaderna har organiserad brottslighet med säte i Sverige legat bakom våldsamma sprängningar och mord i Köpenhamn. Nu inför den danska regeringen gränskontroller för personer som reser från Sverige till Danmark – i ett försök att få bukt med brottsvågen från andra sidan av Öresund.

newsgram | Nynäshamn den 10 oktober 2019

| MÅNGKULTURELLT EXPERIMENT | Den danska S-regeringen presenterade på torsdagsförmiddagen ett säkerhetspaket som innehåller 16 punkter för att öka den nationella säkerheten i Danmark, rapporterar dansk public service DR. Säkerhetspaketet kan delas in i tre kategorier: övervakning, utredningsverktyg och hårdare straff.

Störst uppmärksamhet har den danska regeringens utspel om att införa tillfälliga gränskontroller mot Sverige fått – i nuläget utförs gränskontroller redan mot Tyskland. De bemannade gränskontrollerna ska utföras en till två gånger i veckan vid avgångar till Sverige.

Det är klart att den kommer vara synlig och märkas i perioder, säger Nick Hækkerup, socialdemokrat och dansk justitieminister.

Han nämnde särskilt explosionerna vid Skatteverket på Österbro och närpolisstationen på Nörrebro i Köpenhamn. Det är de senaste månadernas bombangrepp och gängrelaterade skottlossningar som fått den danska regeringen att tappa tålamodet med den eskalerande brottsligheten i Sverige.

Reaktionerna har inte låtit sig vänta på Twitter.

 

De tillfälliga gränskontrollerna som införs i mitten av november kommer äga rum punktvis – det innebär att det kommer vara gränskontroller vid alla gränsövergångar mot Sverige en till flera gånger i veckan. De kontrollplatser som nämns är färjetrafiken från Rönne, Helsingör, Frederikshamn och Grenå samt trafik över Öresundsbron och tågtrafik från Sverige till Danmark.

Danmarks justitieminister Nick Hækkerup, S, och polischefen Anne Tønnes från Köpenhamnspolisen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

 

Justitieministern Nick Hækkerup och polischefen Anne Tønnes fick svara på frågor huruvida ökad övervakning kan ha preventiv effekt för att hindra fler explosioner i Köpenhamn och gängkriminaliteten i Öresund. Hækkerup menar att man måste skilja på preventiv effekt och brottbekämpande effekt. Han tror att effekten från förebyggande arbete kommer vara fortsatt låg – däremot kan det bli lättare att lösa brott med hjälp av övervakning.

Det viktigaste för polisen är att bli klokare på den trafik som pågår mellan Danmark och Sverige, säger Anne Tønnes.

Enligt dansk polis genomfördes explosionen vid Skatteverket i början av augusti av kriminella som rest från Sverige till Danmark.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar