Astrid Lindgrens barnsjukhus stoppar pubertetshämmande hormonbehandlingar för transpersoner under 16 år. Sjukhusledningen tillämpar försiktighetsprincipen då det i nuläget saknas evidens om önskad effekt och hur säkerheten påverkas på lång sikt.
newsgram | Nynäshamn den 6 maj 2021
| TRANSVÅRDEN | Sjukhusledningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm har beslutat att stoppa pubertetshämmande hormonbehandlingar för unga transpersoner under 16 år, rapporterar P4 Stockholm. De nya riktlinjerna trädde i kraft 1 maj och inga nya minderåriga kommer längre få hormonbehandlingar. För patienter mellan 16 och 18 år kommer hormonbehandling endast ske inom ramen för kliniska studier.
När vi inte vet 100 procent om en behandling är effektiv eller om den kan vara förenad med risker då gör man det i form av en studie. Fördelen med det är att innan man börjar genomgår man en etikprövning av externa parter, säger Svante Norgren, chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus, till P4 Stockholm.
I nuläget finns det drygt 100 unga patienter som redan inlett en behandling eller snart ska påbörja en sådan. Dessa berörs inte av de nya riktlinjerna på Astrid Lindgrens barnsjukhus – utan får fortsätta som planerat. Transpersoner som genomgår hormonbehandling kan drabbas av bland annat benskörhet, cancer och infertilitet. Hormonbehandling av barn och ungdomar med könsdysfori kan bestå av pubertetsblockerande behandling som inleds vid pubertetsstarten, och av könskonträra hormoner som initieras från 16 års ålder.
Enligt SVT står det i de nya riktlinjerna att evidens saknas och att man vet för lite om säkerheten för könskorrigerande behandlingar på lång sikt. Dessutom kan patienter ångra sitt könsbyte senare i livet. I Uppdrag granskning 2019 framträdde flera kvinnor och berättade att de hade ångrat sin könskorrigerande behandling.
Att vara en testkanin … vården vet ju inte vad de håller på med. De har ingen vetenskap bakom detta. De prövar på en ung generation som har hela livet framför sig. Jag känner inte till något annat område inom medicinen där man prövar en behandling på det här viset, sa ’Mika’, som lever med konsekvenserna av en oåterkallelig hormonbehandling, till Uppdrag granskning.
Av Carl Gram