Nyhetssajten Exakt24 avstängd från YouTube

Av | 28 april, 2021

Ännu en svensk altmedia-kanal har drabbats av Big Tech-bolagen censureringshets på nätet – den här gången är det uppstickaren Exakt24 som fått sin YouTube-kanal nedstängd.

newsgram | Nynäshamn den 28 april 2021

| DIGITAL CENSUR | Förut har globalisternas censur mot oliktänkare slagit till mot populära YouTube-kanaler som Amazing Polly, Swebb-tv och TruNews – den här gången var det nyhetssajten Exakt24s tur att få sin YouTube-kanal raderad. Tidigt på onsdagsmorgonen möttes redaktionen av ett meddelande från YouTube att kanalen blivit nedstängd på grund av påstådda grova eller upprepade överträdelser av plattformens communityregler.

En värld som är bra för globalisterna behöver nödvändigtvis inte betyda att den är bra för alla andra. Illustration: Ben Garrison © GrrrGraphics.com

Enligt Erik Almqvist – chefredaktör på Exakt24 – har man inte fått några varningar, strikes eller innehåll nedtaget. Nu arbetar Exakt24 på att få kanalen tillbaka på YouTube samtidigt som man sonderar terrängen för att finna alternativa plattformar till YouTube.

I december 2020 kritiserade Exakt24 tillsammans med Samnytt, Fria Tider, Nyheter idag och Nya Tider i ett gemensamt upprop YouTubes nedstängning av Swebb-tv. YouTubes ägare Google motiverade den gången sitt beslut med att Swebb-tv brutit mot Googles regelverk för coronarapportering där en inringare hävdade att pandemin egentligen var en ”plandemi” som utnyttjades för att ändra det ekonomiska systemet i grunden och att en annan inringare använt begreppet ”ljugande skäggebarn” om afghaner som söker asyl i Sverige i ett program.

Även om det inte är första gången – men inte heller sista gången – som konservativa och nationalistiska röster blir bannlysta på nätet har reaktionerna varit högljudda över dagens besked att YouTube tystar Exakt24.  Inte ens Lisa Bjurwald går längre säker i sociala medier – nyligen fick hon finna sig i att hennes Twitterkonto stängdes ner, med motiveringen ”misstänkt suspekt aktivitet från kontot”. Hon har skrivit en krönika där hon beskriver händelsen som att ”en dag rycker husse i kopplet och visar vem det är som bestämmer”.

Här är ett axplock av reaktioner på dagens besked att IT-jätten raderar Exakt24:s kanal. Twitterprofilen Carl af Rejmyre kunde inte låta bli att kopiera Ivar Arpi i ett inlägg för att höra hur han ställer sig till ännu en svensk altmedia-kanal har censurerats på YouTube. Arpi har tidigare arbetat på Bulletin som kritiserades av nationalkonservativa när redaktionen rapporterade om Swebb-tv:s avplattformering på ett sätt som gav intryck av att man egentligen inte brydde sig.

En annan som höjde sin röst var sverigedemokraternas medieexpert Martin Kinnunen. Han vill att lagstiftarna ser över Big Tech-bolagens möjligheter att stänga ned statligt finansierade nyhetskanaler.

 

En tredje Twitteranvändare påpekar att Exakt24 uppbär presstöd och att YouTube faktiskt inte givit någon förvarning.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar