Under kaosartade former hoppade tre ledamöter av Svenska Akademin på fredagen. Bakom krav på förändringar står mäktiga aktörer med affärsintressen i förlagsvärlden. Nu kallar Kung Carl Gustaf ledamöterna i Akademin till möte för att skapa ordning.
[newsgram – Nynäshamn 7 mars 2018]
I någonting som liknar en välregisserad föreställning – med inflytelserika affärsintressen i bakgrunden – har Svenska Akademin försatts i en allvarlig kris. På spel står stora pengar för förläggare i bokbranschen. För på fredagen lämnar tre ledamöter sina stolar tillfälligt tomma i Svenska Akademin. Det är författarna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund.
Tre avhopp från Svenska akademien idag… som alla meddelats i brev till SvD, DN respektive Aftonbladet.
Om någon mer tänkt lämna skutan så kan jag meddela att vi håller extra koll i Ekots mejlkorg…— Mikael Kulle (@mikaelkulle) 6 april 2018
Efter tumultet på fredagen meddelar Svenska Akademin att stadgarna kan komma att ändras rapporterar SVT.
Vi har granskat våra stadgar och det står inget i dem om att det är förbjudet att lämna Svenska Akademin. Att man har sin stol på livstid ska vara en trygghet för ledamöterna, ungefär som i USAs högsta domstol. Men om en ledamot själv vill lämna Akademin ska det vara möjligt. Vi håller nu på att se över formerna för det, sa Sara Danius, ständig sekreterare vid Svenska Akademin, till Svenska Dagbladet, SvD.
En av de aktörer i Kultursverige som kan komma att tjäna stora pengar på att Svenska Akademins stadgar ändras – vilka är tänkta att garantera Akademin oberoende från politisk och ekonomisk påverkan – är Bonnierförlagen. För när Svenska Akademins ledamöter kan komma och gå – så kan de också lättare komma att utsättas för personlig påverkan när pris skall utdelas. Från Bonniers håll har man under fredagen velat utmåla Svenska Akademin som en institution i fritt fall. På kultursidorna i Bonnierägd press plockar man fram rubriker som alla går i svart.
Det vi bevittnar är Sveriges tyngsta institution i total upplösning. Ett fullständigt sönderfall, skriver kulturskribenten Jens Liljestrand i en krönika i tabloiden Expressen.
Follow The Money
En person närstående Bonniersfären är förläggaren Svante Weyler. I ett utspel i public service menar han att dagens avhopp från Svenska Akademin på längre sikt kan innebära att Nobelprisets värde urholkas.
Hotas auktoriteten kring Akademin, då hotas även auktoriteten kring Nobelpriset i grunden. Och det gör den här frågan än större, för auktoriteten är själva garantin för Nobelpriset, sa Svante Weyler till SVT.
Förtroendet för Svenska Akademin kan komma att påverkas i grunden av dagens händelser.
Det avgörs nu, men det vet vi först när Akademin börjar prata om vad som händer och de avhoppade redogör för sin kritik, sa Svante Weyler.
I potten ligger alltså stora pengar att tjäna för det förlag som kan påverka nomineringsprocessen av Nobelpristagare i litteratur. Svenska Akademin grundades 1788 av Kung Gustaf III – stadgarna skrevs av Gustaf III och betraktas av bland andra Sara Danius som Sakrosankta – det vill säga orörbara. Stadgarna fastslår att det ska vara 18 ledamöter i Svenska Akademin. De ska sitta på livstid. Nu verkar det alltså som att drevet mot Svenska Akademin fått avsedd effekt. Stadgarna kan komma att ändras för ledamöter.
Allting började under hösten när den Bonnierägda morgontidningen Dagens Nyheter i stora reportage anklagade den så kallade Kulturprofilen för sexuella övergrepp mot 18 kvinnor. Kulturprofilen har varit en högprofilerad figur i kretsarna runt Svenska Akademin. Ett drev som på fredagen ledde till att tre ledamöter tillfälligt lämnar sina stolar tomma i Svenska Akademin. I SR Ekots extrasändning kallar Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman avhoppen för en ”bomb rakt ner i Börshuset”. Utan någon som helst självkritik över Dagens Nyheters ansvar för den uppkomna situationen attackerar han Svenska Akademin.
Akademin måste reformera sig. Det här drar en skugga av smuts över Nobelpriset. Sara Danius gör rakt emot vad hon borde göra: hon har gjort sig helt oanträffbar, sa Björn Wiman till SR Ekot.
Avhoppen från Svenska Akademin under fredagen tros handla om en omröstning om att utesluta ledamoten Katarina Frostenson, som är gift med den så kallade Kulturprofilen som anklagas för sexuella övergrepp och våldtäkter. Enligt tabloiden Aftonbladet skall det tidigare i år ha hållits en omröstning om att utesluta Katarina Frostenson. Omröstningen slutade till Frostensons fördel. Någonting som fick Klas Östergren och Kjell Espmark att lämna Svenska Akademin på fredagen.
Dödsstöt mot kulturbärande institution
I ett brev till Aftonbladet meddelar Peter Englund att avhoppen handlar om hanteringen av den kris som har fördjupats inom Svenska Akademin efter anklagelser som har riktats mot den så kallade Kulturprofilen, som tillika är gift med ledamoten Katarina Frostenson. I brevet skriver Peter Englund följande.
När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademin. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig. Peter Englund, Aftonbladet 6 mars 2018
Författaren och historikern Peter Englund valdes in som ledamot år 2002 i Svenska Akademin. Han var mellan åren 2009 och 2015 Svenska Akademins ständige sekreterare – då han överlämnade stafettpinnen till Sara Danius. Enligt den Bonnierägda tabloiden Expressen har advokatbyrån Hammarskiöld & Co de senaste månaderna på uppdrag av Svenska Akademin genomfört en utredning för att utröna ledamöternas relationer till den så kallade Kulturprofilen. Advokatbyråns utredning är ännu inte offentliggjord. Däremot är det känt att delar av den förundersökning som kammaråklagare Christina Voigt inledde i december 2017 mot den så kallade Kulturprofilen lades ner i mars i år.
Efter avhoppen från Svenska Akademien: Kungen kallar Sara Danius till ett möte.https://t.co/RDGWwHnzDz pic.twitter.com/0iimvWYDfy
— Svenska Dagbladet (@SvD) 6 april 2018
Under fredag kväll bekräftar hovets informationschef Margareta Thorgren för SVT Nyheter att kungen har kallat Sara Danius och Svenska Akademin till ett möte. I skrivande stund är det oklart när mötet kommer att äga rum.
Svenska Akademin delar bland annat ut Bellmanpriset, Gerard Bonniers pris och Nobelpriset i litteratur.
Av Carl Gram