Bonnie Tylers nya platta – samarbete med några av rockhistoriens största namn

Av | 31 mars, 2019

I fredags kom nyheten att Bonnie Tylers nya album ”Between the Earth and the Stars” rusat rakt in på den brittiska topplistan. Från början hade rocksångerskan inga planer alls att spela in några fler album. Plötsligt hade hon några låtar som kändes bra. Samtidigt sade Rod Stewart, Cliff Richard och Francis Rossi att de gärna ville spela in några duetter med henne.

newsgram | Nynäshamn 31 mars 2019

Bonnie Tyler, 67, släppte ett nyinspelat album förra veckan. I fredags kom nyheten att den berömda rocksångerskans nya album ”Between the Earth and the Stars” (earMUSIC) hade rusat rakt in på den brittiska topplistan på en hedrande 34:e plats. Hon har inte legat så högt på den brittiska albumlistan med nyinspelat material sedan 1980-talet. Den gången med albumet ”Secret Dreams and Forbidden Fire” (1986) som hon spelade in med Meatloafs producent Jim Steinman.

Under många år har Bonnie Tyler varit mest populär i Frankrike, Tyskland och Skandinavien. Inte på hemmaplan. När hon representerade Storbritannien i Eurovision Song Contest 2013 i Malmö med Desmond Child-låten ”Believe In Me” fick engelsmännen upp ögonen för henne igen. Foto: UK Event Magazine March 2019 © 2019 YourCelebrityMagazines

 

De flesta artister som har hängt med ett bra tag brukar samarbeta med producenter och låtskrivare som är trendiga för att få till ett modernt sound. Madonna är känd för att haka på folk i musikbranschen som bubblar för att den vägen locka unga skivköpare. Cher gjorde comeback med låten ”Believe” (1998) som bland annat Paul Barry hade skrivit och som rattades av Enrique Iglesias-producenterna Mark Taylor och Brian Rawling – medan ABBA-sångerskan Agnetha Fältskog övertalades av några begåvade låtskrivare i Cheironteamet för att ta steget in i skivstudion på nytt och spela in albumet ”A” (2013) med sprillans nya låtar och poppigt sound.

Men Bonnie Tyler gjorde tvärtom. Hennes förra studioalbum ”Rocks and Honey” (2013) rosades av kritikerna och hon fick lov att representera Storbritannien med låten ”Believe In Me” i Eurovision Song Contest 2013 i Malmö. Efter framgångarna med ”Rocks and Honey” planerade Bonnie Tyler inte spela in någon ny platta. Men så sjöng hon och The Quireboys-sångaren Spike in en duett av Frankie Miller-låten ”Fortune” och det ena ledde till det andra.

 

I en tv-intervju med Jeremy Vine på Channel 5 berättade Bonnie Tyler nyligen hur arbetet med den nya plattan tog form.

Jag hade inte ens tänkt göra ett album. Det bara växte fram. En vän kom på besök. Han var med i mitt band på 70-talet, basisten Kevin Dunne. Och han sa: ”Jag har skrivit några låtar, skulle du kunna lyssna på dem nu?” sa Bonnie Tyler till programledaren Jeremy Vine.

Hon fortsätter.

Jag tänkte ”Åh Kevin, du har aldrig skrivit några låtar förut.” Jag hade inte så höga förväntningar ska du veta. Men jag sa till honom ”lämna dem här med mig så ska jag lyssna.” Jag ringde tillbaka till honom på en gång. Jag sa bara ”Va! De här låtarna är fantastiska!”

Egentligen skulle man kunna säga att fröet till den nya skivan såddes när Bonnie Tyler medverkade på hyllningsskivan ”Frankie Miller’s Double Take” (2016) tillsammans med bland andra Rod Stewart, Francis Rossi och Stuart Emerson. Hyllningsskivan till Frankie Miller producerades av australiensaren David Mackay. Han hjälpte till att producera Bonnie Tylers två första plattor på 1970-talet.

I skivstudion har Bonnie Tyler och David Mackay återförenats med några av de artister som medverkade på hyllningsskivan till låtskrivaren Frankie Miller. På ”Between the Earth and the Stars” framför hon duetter med Rod Stewart, Status Quo-sångaren Francis Rossi och Cliff Richard. Låtarna är skrivna av bland andra Kevin Dunne, David Mackay, Barry Gibb, Francis Rossi, Stuart Emerson och Amy Wadge.

Musiken bjuder inte på några stora överraskningar och kan bäst beskrivas som rockbluesaktig. Albumet ska nog mest ses som ett kärt återseende för några av pop- och rockhistoriens allra största legender som ville ha roligt ihop i skivstudion innan det var försent.

 

I Bonnie Tylers fall handlar berömmelsen mycket om att hon har sålt mer än sex miljoner kopior vardera av singlarna till låtarna ”It’s a Heartace” (1977) och ”Total Eclipse of the Heart” (1983) – vilket innebär att hon tillhör skaran artister som har sålt flest skivor genom tiderna. När det gäller låten ”It’s a Heartache” ska den ursprungligen vara skriven åt Rod Stewart. Men han tackade nej och låten gick vidare till Bonnie Tyler som därmed fick sitt stora internationella genombrott.

I slutet av april beger sig Bonnie Tyler ut på en 23-spelningar lång Europaturné med nya och gamla låtar i bagaget.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar