Mark Zuckerbergs nya krav – regeringar ska hjälpa till och kontrollera internet

Av | 31 mars, 2019

Nu kräver Facebooks VD Mark Zuckerberg gemensamma regler som alla techföretag måste följa – enligt honom borde myndigheter och regeringar över hela världen spela en mer aktiv roll för att kontrollera innehåll på internet.

newsgram | Nynäshamn 31 mars 2019

Facebooks VD Mark Zuckerberg gjorde på lördagen ett utspel där han kräver globala regleringar som styr internet – han vill se övergripande regler som hanterar hatfullt och våldsamt innehåll, valintegritet och dataportabilitet, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Han menar att ansvaret är för stort för Facebook att bära ensamt – därför vill han att andra aktörer också griper in och tar ansvar för det som publiceras på internet.

Zuckerberg kastar masken – vill ha global censur

I uttalande som också publicerades som en OpEd-artikel av Washington Post på lördagen förklarar Zuckerberg att Facebook vill se regler som fungerar som riktlinjer för förbjudet innehåll och innebär att företag måste bygga system för att hålla innehåll som betraktas som skadligt på en miniminivå.

Vi har ett ansvar för att människor som använder våra tjänster ska känna sig säkra. Det innebär att man bestämmer sig för vad som räknas som terroristpropaganda, hattal och annat, sa Mark Zuckerberg.

Han tillägger.

Vi ser över vår policy med experter med jämna mellanrum, men på vår nivå kommer vi alltid begå misstag och fatta beslut som folk ogillar.

Facebooks VD Mark Zuckerberg. Foto: AP

 

Helgens uttalanden från Mark Zuckerberg är hans synligaste insats hittills för att påverka debatten om hur Facebook samlar information, använder och sprider denna runt om i världen, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. IT-gigantens framtid hänger på om man lyckas påverka debatten om techföretagens datareglering. De senaste åren har Facebook haft en rekordsnabb ökning av omsättningen samtidigt som man har redovisat flera miljarder dollar i vinst. Men Facebook är inte ett företag som alla andra. Facebook, Google och Amazon har öppnat gigantiska serverhallar på några platser i Sverige. Företagens serverhallar slukar stora mängder el – bara Facebooks serverhall i Luleå ska sluka en terawatt el årligen. Det är lika mycket som en större svensk stad.

Det var nyliberalen Annie Lööf och Centern som lockade Facebook att förlägga delar av sin datadrift till Luleå i utbyte mot 139 miljoner i etableringsstöd. Bloggaren Göran Fröjdh uppger att Facebook betalade 29 öre/KWh i elskatt fram till 2016 och 2018 låg skatten på 0,5 öre per kilowatt. För Facebook blir detta en årlig besparing i hundramiljonersklassen – samtidigt som Facebooks svenska användare 2018 tvingades betala runt 41 öre/KWh inklusive moms för att använda tjänsterna på Facebook. De stora IT-jättarnas affärsmodell går ut på att privatisera vinsterna medan samma företag dumpar kostnaderna i famnen på skattebetalare runt om i världen.

Facebookgrundarens utspel i helgen kan ses som en reaktion på att företaget hamnade i blåsväder när det blev känt att Cambridge Analytica utnyttjade användarnas data för att skräddarsy politiska kampanjer utifrån speciella målgrupper – Facebook har också kritiserats för att det dröjde lång tid att plocka bort en livestreamad video från terrordådet på Nya Zeeland tidigare den här månaden.

Från nästa vecka förbjuder Facebook och Instagram inlägg som hyllar ”vit nationalism” och ”vit separatism” samtidigt som det är fullt tillåtet för andra etniska folkgrupper att fortsätta propagera för sina egna intressen i etnopluralistiska samhällen. I fredags började Facebook med att märka politiska annonser som syns på plattformen i EU-länderna – detta för att visa upp för användarna vem annonsören är, hur mycket annonsen har kostat och vilka som är målgrupp.

 

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har progressiva grupper uppmanat Federal Trade Commission att stycka upp Facebook för att företagets populära tjänster Instagram, WhatsApp och Messenger ska ombildas till egna bolag.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar