Bonnier köper Mittmedia

Av | 8 februari, 2019

Bonnier News köper den krisdrabbade mediekoncernen Mittmedia. Experter varnar för att affären inte är så lyckad – Bonniers har tidigare inte rosat marknaden för lokaltidningsjournalistik.

newsgram | Nynäshamn 8 februari 2019

Bonnier tillsammans med norska Amedia köper upp den krisdrabbade mediekoncernen Mittmedia, rapporterar SVT. Den senaste tiden har Mittmedia, som driver 28 lokala dagstidningar i Sverige, kämpat med ekonomiska problem. För att lösa krisen utannonserades en försäljning av företaget i december. Två intressenter lade varsitt bud: Polaris, som ägs av norska Schibsted, och Bonnier News. På fredagen kom nyheten att det blir Bonnier som köper Mittmedia.

Mittmedia har de senaste åren haft en stark tillväxt i digitala prenumeranter som nu uppgår till ca 79 000 och även utvecklat en framgångsrik lokal digital annonsaffär. Utifrån tryggheten i att vi har en strategi som fungerar, är det givet för oss att aktivt delta i den pågående konsolideringen av svensk lokaltidningsmarknad, säger Anders Eriksson, VD Bonnier News, i ett pressmeddelande.

Enligt den Bonnierägda tidningen Medievärlden planerar Bonnier att kapa kostnader i storleksordningen 250 miljoner svenska kronor genom nedskärningar inom administration och försäljning, men behålla den redaktionella bemanningen.

Innan Bonnier News förvärv av Mittmedia går igenom måste affären först godkännas av Konkurrensverket.

Handlar Bonniers köp av Mittmedia om ett genuint intresse för tidningsjournalistik eller mer om en vilja att kontrollera opinionsbildningen i Sverige? Foto: Elijah O’Donnell

 

Medieanalytikern Robert Rosén, tidigare chefredaktör på Gefle Dagblad förmedlar aktuella medieanalyser på ”Utkiksbloggen.” Han befarar att Konkurrensverket kan komma ha synpunkter på att Bonnier tillsammans med förvärvet Mittmedia skulle få en allt för dominerande ställning på den svenska mediemarknaden.

Expressen TVHur stor risk innebär det här köpet för Bonnier?

Jag tänkte tanken för en stund sedan att frågan är vad detta kan leda till. Förhoppningsvis något bra, att man kan rädda tidningarna på alla vis. Samtidigt finns en viss risk. Bonnier anses inte vara de bästa i världen på lokaltidningsjournalistik, sa Robert Rosén till Expressen TV på fredagsförmiddagen.

Han får medhåll av en annan medieexpert.

Det finns en risk i att Bonnier, som inte har något bra rykte vad gäller lokaltidningsjournalistik, minskar mångfalden i innehållet. Den svenska mediestrukturen har byggt på starka lokala och regionala medier. Nu förflyttas makten snabbt från det regionala till Stockholm, sa Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola, till TT.

När Investor AB ville slå samman Scania och Volvo godkändes affären inte av EUs konkurrensmyndighet med argumentet att fusionen Scania/Volvo skulle få monopol på den svenska lastbilsmarknaden.

Affären har diskuterats livligt under fredagen. Branschfolk pekar på faran med att dagstidningsbranschen konsolideras än mer i Sverige.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar