Dolly Parton hyllades på stjärnspäckad välgörenhetsgala

Av | 10 februari, 2019

Välgörenhetsmiddagen ”Person of the Year” är vanligtvis höjdpunkten under Grammyveckan i Los Angeles. I år var turen kommen till Dolly Parton – hon hedrades genom att bland andra kända namn som Pink, Linda Perry, Garth Brooks och Don Henley framförde coverversioner av några av Partons populäraste låtar.

newsgram | Nynäshamn 10 februari 2019

I dag, söndag, inleds den 61a upplagan av den amerikanska Grammygalan i Los Angeles. Genom årens lopp har det blivit till en tradition att anordna välgörenhetsmiddagen ”Person of the Year” under Grammyveckan för att samla in pengar till välgörande ändamål samtidigt som man uppmärksammar en utvald artists musikaliska livsgärning.

De senaste åren har legendariska artister som Bob Dylan, Tom Petty och Carole King hyllats – i fredags var turen kommen till Dolly Parton.

Dolly Parton, 73, är en åttafaldig Grammyvinnare från Nashvilles musikscen. Foto: Rob Hoffman

 

Parton lovordades för hennes arbete som låtskrivare och sångerska, och skådespelerska, och inte minst för alla bidrag till välgörenhet. Men det som kollegor och branschfolk satte mest pris på var nog Dolly Parton som förebild för andra människor genom att hon tydligt har visat att man kan komma någonstans i livet om man själv vill det. Under galan blickade hon tillbaka på en 50-årig karriär.

Folk brukar fråga mig, ”Nå, var det inte en mans värld när du kom in i branschen? Och jag svarar, det var det verkligen och, du, jag fick slåss.” Jag har faktiskt arbetat med så många underbara män, och jag har aldrig träffat en man som jag inte tyckt om. Men jag har aldrig träffat en man vars rumpa jag inte har sparkat om han inte behandlade mig med rätt respekt, sa Dolly Parton i sitt tal.

Hon är den allra första countryartisten som hyllas på det årliga ”Person of the Year”-evenemanget. Fredagens välgörenhetsgala var välspäckad och fylld med hyllningar och duetter. Artistkavalkaden presenterade kända namn såsom Pink, Willie Nelson, Kacey Musgraves, Don Henley, Vince Gill, Linda Perry och Garth Brooks. Kvällens största överraskning var återföreningen av trion Parton, Emmylou Harris och Linda Ronstadt.

 

Ronstadt gör sällan några offentliga framträdanden efter det att hon fick en Parkinsondiagnos i 2012. Men återföreningen fick henne på så pass gott humör att hon råkade stöta till podiet så att MusiCares-trofén föll till golvet med en stor bums. Men det gjorde inte så mycket. Dolly Parton hjälpte till att plocka upp den med glatt humör.

 

Välgörenhetsmiddagen inleddes med att sångerskan Pink framförde ”Jolene” – en låt som har tolkats av många andra artister. Don Henley och Vince Gill framförde ”Eagle When She Flies” – medan Yolanda Adams sjöng Dolly Partons allra största hit; balladen ”I Will Always Love You.”

 

Totalt har MusiCares samlat in mer än 140 miljoner dollar genom årens lopp inklusive 6,7 miljoner dollar under Parton-evenemanget i fredagskväll.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar