Brand vid katedralen Notre-Dame i Paris

Av | 15 april, 2019

En våldsam brand har utbrutit i Notre-Dame i Paris och kraftig rök stiger från monumentet som grundades på 1100-talet. Frankrikes president Emmanuel Macron fick ställa in ett tal till nationen som skulle handla om proteströrelsen de Gula västarna.

newsgram | Nynäshamn 15 april 2019

Frankrikes president Emmanuel Macron tvingades skjuta upp ett tal till nationen som skulle handla om de Gula västarna på måndagskvällen när det blev känt att katedralen Notre-Dame står i lågor och tusentals besökare evakuerades från monumentet i Paris. Katedralen Notre-Dame grundades 1163 och är ett kristet landmärke i fransk och europeisk historia – det har klassats som ett världshistoriskt monument av FN.

Katedralen Notre-Dame står i lågor. Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP/Getty Images

 

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg hålls tusentals åskådare på behörigt avstånd av polisen samtidigt som aska faller ner mot gatorna som omger monumentet – katedralen är ett viktigt turistmål och kan ha uppemot 50 000 besökare om dagen under den heliga veckan i den kristna kalendern fram till påsken.

 

Anne Hidalgo – borgmästare i Paris – skriver på Twitter att brandmän är på plats och hon ber alla att respektera säkerhetsområdet. Frankrikes president Emmanuel Macron fick ställa in ett tv-sänt tal till nationen som skulle handla om proteströrelsen de Gula västarna – istället fick han skynda till katedralen i centrala Paris för att inspektera brandmännens arbete för att hålla branden under kontroll. Extrahjälp har kallats in till huvudstaden för att hjälpa till att kontrollera brandens förlopp.

Enligt obekräftade uppgifter i sociala medier är det inte möjligt att vattenbomba Notre-Dame då hela byggnadsstrukturen skulle skadas så att den rasar.

När brandmännen kommer in i katedralen möts man av det kristna korset. Foto © Twitter

 

Ön som katedralen står på håller på att evakueras – i sociala medier syns bilder som visar hur hundratals människor tysta står och tittar på medan delar av byggnaden rasar av branden, uppger SVT. Taket och den höga spiran har kollapsat och inredningen brinner inne i byggnaden. Bilder visar kraftig rök stiga mot himlen från katedralen i centrala Paris. Ännu finns det inga uppgifter om skadade.

 

Enligt franska medier uppger brandkåren att branden kan bero på den pågående renoveringen av katedralen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar