Julian Assange gripen – på begäran av USA

Av | 11 april, 2019

Wikileaksgrundaren Julian Assange greps av brittisk polis i London på torsdagen på begäran av USA. Nu riskerar Assange flera års fängelse för förberedelse till dataintrång om han överlämnas till USA.

newsgram | Nynäshamn 11 april 2019

Julian Assange – grundare av Wikileaks – arresterades av brittisk polis i London på torsdagen, rapporterar Politico. Enligt ett pressmeddelande från brittisk polis har USA ansökt om att få Julian Assange överlämnad. Han har gripits och förts bort från Ecuadors ambassad och hålls nu i arrest på en polisstation i väntan på att ställas inför rätta i Westminister Magistrates Court.

Här förs Julian Assange bort från Ecuadors ambassad i London på begäran av USA. Foto © Ruptly

 

Filmen från gripandet visar hur Julian Assange släpas ut ur Ecuadors ambassad av poliser från Metropolitan Police. Assange ses hålla upp essänGore Vidal: History of the National Security State” – den sägs beskriva kedjan av händelser som leder fram till etablerandet av ett stort militärindustriellt komplex och en politisk kultur som göder ett imperialistiskt presidentskap.

 

Julian Assange, 47, har bott på Ecuadors ambassad i London sedan augusti 2012. Han tvingades fly från Sverige sensommaren 2010 efter det att två kvinnliga politiska aktivister anklagat honom för sexuella övergrepp (Assange ville inte använda kondom när han hade sexuellt umgänge med kvinnorna, reds. anm) – varpå Sverige utfärdade en europeisk arresteringsorder.

 

Men den svenska förundersökningen mot Wikileaksgrundaren lades ned 2017. Ecuador drog tillbaka Assanges asyl och medborgarskap på torsdagen eftersom han ”upprepade gånger brutit mot internationella konventioner.”

 

Wikileaks publicerade i 2010 ett stort antal läckta hemliga dokument som avslöjar USAs krigsföring. Det  var den amerikanske soldaten och visselblåsaren Bradley Manning som överlämnade de hemliga dokumenten till Julian Assange som därefter lät publicera allt på Wikileaks sajt. Manning tjänstgjorde som underrättelseanalytiker inom ett arméförband stationerat nära Bagdad, Irak, och hade tillgång till databaser som användes av USAs regering för att överföra sekretessbelagd information. Manning – som sedermera genomgått könsbyte – nominerades till Nobels fredspris 2011 och 2012.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar