Brasilien vänder blad i historieböckerna – Bolsonaro mot jordskredsseger

Av | 28 oktober, 2018

I andra valsrundan i presidentvalet i Brasilien står högerpolitikern Jair Bolsonaro mot socialisten Fernando Haddad. Alla opinionsundersökningar pekar på att Bolsonaro kommer utropas till segerherre när rösterna har räknats.

newsgram | Nynäshamn 28 oktober 2018

Land efter land förkastar nu den liberala världsordning som har härskat i stora delar av världen sedan det andra världskriget slut. Tidigare har USA, Storbritannien, Polen och Ungern inlett en resa i nationalkonservativ riktning. Nu ser det ut att vara Brasiliens tur att göra detsamma när brasilianarna går till valurnorna på söndagen.

Liksom presidentvalet i USA och Brexit 2016 handlar dagens presidentval i Brasilien om en kamp mellan globalister och folket. Bilden föreställer en skara Bolsonaro-anhängare som har samlats utanför hans hus i Rio de Janeiro. Foto: Pilar Olivares/Reuters

 

Åtminstone om man får tro alla opinionsundersökningar som har föregått andra valsrundan i presidentvalet i Brasilien. De visar att högerpolitikern Jair Bolsonaro har ett betydande försprång jämfört med Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad.

Högerpolitikern och ex-militären Jair Bolsonaro, 63, har gått till val med löften om att bekämpa korruptionen och brottsligheten i landet. Någonting som ser ut att ge storslam när det brasilianska folket lägger sin röst i valurnorna i dag. För under söndagen ska runt 147 miljoner röstberättigade lägga sin röst i valurnorna. En segertippad Bolsonaro besökte vallokalen på söndagsförmiddagen i Rio de Janeiro för att lägga sin röst i valurnan.

Det som jag har sett på gatorna de senaste månaderna: seger, sa han enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

 

I de senaste opinionsundersökningarna har utmanaren Fernando Haddad, 55, hämtat in några procent – men inte tillräckligt mycket för att han ska kunna vinna presidentvalet. Enligt opinionsinstituten Datafolhas och Ibopes mätningar från lördagskvällen lokal tid stöder 45-46 procent av brasilianarna Haddad och 54-55 procent Bolsonaro. Trots detta visade Arbetarpartiets kandidat inga sura miner när han kom till vallokalen.

Brasilien vaknade upp de senaste dagarna, sa Fernando Haddad enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Vid klockan 21 började de första vallokalerna att stänga – men det dröjer till klockan 23 innan den allra sista stänger. Då presenteras ett första preliminärt valresultat uppger Expressen.

Uppdatering 23:45: När de sista vallokalerna stängt klockan 23 kom de första siffrorna som visar att Jair Bolsonaro har vunnit en klar seger med mer än 55 procent av rösterna rapporterar norsk public service NRK. Gratulationer har börjat strömma in från ledare runt om i världen – här är det Italiens inrikesminister och vice-premiärminister Matteo Salvini som skickar en gratulationshälsning på Twitter.

Brasiliens nye president Jair Bolsonaro använde Twitter för att tacka alla.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar