Valfiasko i Hessen – Angela Merkel avgår

Av | 29 oktober, 2018

Efter söndagens svidande nederlag i Hessen avgår Angela Merkel som partiledare för CDU – hon lämnade också beskedet att den här perioden som förbundskansler blir hennes sista.

newsgram | Nynäshamn 29 oktober 2018

Tidigare i dag meddelade Angela Merkel, 64, att hon kommer kliva av posten som CDUs partiordförande inom kort. Hon kommer inte heller kandidera för ytterligare en mandatperiod som förbundskansler i Tyskland. Det beskedet lämnade Angela Merkel under måndagen rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Hon tar det personliga ansvaret för att stödet för den tyska koalitionsregeringen är historiskt svagt.

Bilden som presenteras av regeringen är oacceptabel. Med det här beslutet, försöker jag göra mitt för att den federala regeringen ska kunna fungera bra igen, sade Angela Merkel på en presskonferens i Berlin.

Angela Merkel lämnade beskedet på en presskonferens i Berlin. Foto: EPA

Missnöjet jäser i Tyskland. Dagen innan led hennes parti CDU ett svidande nederlag i Hessen. Under 13 år har Angela Merkels auktoritet prövats flera gånger. Först klarade hon av eurokrisen för tio år sedan – därefter kom migrationskrisen 2015 som blev för mycket det tyska folket. Efter förra årets val tog det henne sex månader att sy ihop en koalitionsregering som sedan dess har plågats av inre stridigheter.

Angela Merkel fattade dagens beslut efter dåliga resultat lokalt och katastrofalt låga opinionssiffror för koalitionsregeringen nationellt enligt dansk public service DR. De senaste mätningarna för den konservativa alliansen i Tyskland – CDU/CSU – samt de tyska socialdemokraterna SPD är historiskt låga. En färsk mätning från 11 oktober visar att CDU/CSU är nere på 26 procent – medan SPD ligger på 15 procent.

Regeringen har förlorat förtroendet, sade Angela Merkel på presskonferensen.

När Angela Merkel tillkännagav sitt beslut förklarade hon att hon tänker stanna kvar som förbundskansler till 2021. Men ingen vet riktigt vad som händer när en ny partiordförande för CDU har valts. Valfiaskot i Hessen har satt djupa spår.

Vi kan inte fortsätta som vanligt. Siffrorna i Hessen är en besvikelse och bittra, konstaterade Angela Merkel.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar