Migrationsverkets anställda läcker info om planerade utvisningar

Av | 27 november, 2018

Anställda på Migrationsverket läcker känslig information om planerade tvångsutvisningar av migranter som har fått avslag på asylansökan. Detta försvårar verkställandet av beslut om att utvisa migranter. För att lösa problemet tvingas Kriminalvården och polisen i många fall dölja planerade tvångsutvisningar för Migrationsverket.

newsgram | Nynäshamn 27 november 2018

Kriminalvården och polisen har beslutat att verkställa så kallade dolda tvångsutvisningar av migranter som har fått avslag på sina asylansökningar av Migrationsverket uppger SR Ekot. De dolda tvångsutvisningarna har varit framgångsrika – bara det senaste året har man lyckats utvisa över 300 migranter.

Kriminalvården och polisen har tröttnat på att anställda på Migrationsverket läcker information om planerade utvisningar. Foto: TT NYHETSBYRÅN

 

Avvisningarna har hållits hemliga för Migrationsverket av rädsla för att myndighetens anställda ska läcka uppgifter om planerade utvisningar till flyktingaktivister som i sin tur försöker stoppa utvisningarna. Internt på Migrationsverket kallar man tvångsutvisningar för ”dolda avvisningar” – det beror på att Kriminalvården och polisen utan förvarning dyker upp och transporterar personen som ska tvångsavvisas ut ur landet. Endast ett fåtal personer känner till dem i förväg.

På SR Ekot verkar man mest intresserad av att skuldbelägga Kriminalvården. Inte ställa Migrationsverket till svars. Detta retar upp folk som avreagerar sig på sociala medier. Några menar att SR Ekot verkar vara mest upptagna av att sopa igen spåren från haveriet på Migrationsverket.

Krimmarna påpekar dessutom att det inte verkar finnas pålitliga kanaler utan läckor för att meddela sig om sådana här avvisningar till MigV utan risk för att det genast läcker. Ekot är chockade och ställer naturligtvis inga frågor om varför det har blivit så här!

Räkna med en orkan av snyftande vrede när andra medier tar upp nyheten under dagen.

HepCat-X – Flashback 27 november 2018

På Migrationsverket verkar man inte förstå varför man inte får tillgång till uppgifterna – medan Kriminalvården inte ser någon annan lösning. Men det finns utrymme för att förbättra samarbetet mellan berörda myndigheter.

Här måste vi tillsammans med Migrationsverket ta fram former som gör att vi samtidigt kan begränsa informationsspridningen men också hitta former för att de Migrationsverket ska kunna utöva sitt monitor uppdrag på samtliga resor, sa Johan Mellbring, chef för Kriminalvårdens transporttjänst, till SR Ekot.

Migrationsverket har försökt tvinga Kriminalvården att dela med sig av information om ”dolda resor”. Mejl och mötesanteckningar avslöjar att Kriminalvården är nervösa för att informationen om resorna kan läcka från Migrationsverket. Någonting som kan stoppa planerade och kostsamma tvångsutvisningar.

Enligt SR Ekot har Kriminalvården och polisen lyckats tvångsutvisa över 100 migranter sedan augusti i år.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar