Countrysångerskan Kacey Musgraves på turné – överraskar alla med ”I will survive”-cover

Av | 12 januari, 2019

Kacey Musgraves startade sin Nordamerikaturné i onsdags i Indianapolis. Hon och Natalie Press framförde en duettversion av Gloria Gaynors legendariska discolåt ”I will survive.”

newsgram | Nynäshamn 12 januari 2019

Ett av de säkraste korten för att få igång stämningen på en konsert, det är att damma av en gammal slagdänga som alla kan sjunga utantill. Det var exakt det som countrysångerskan Kacey Musgraves gjorde när hon startade sin nordamerikanska turné i onsdags i staden Indianapolis. Hon valde publikfriaren ”I will survive” från diskoeran på 1970-talet.

 

Musgraves framförde en medryckande coverversion av discosångerskan Gloria Gaynors anthem ”I will survive”, skriver Rolling Stone. Hon fick hjälp av gästartisten Natalie Press. Av filmklippet verkar det som att damerna gav järnet för att ge liv till textraderna som handlar om uppbrott, dramatik, tårar och överlevnad.

Go on now go, walk out the door, just turn around now

‘Cause you’re not welcome anymore

Weren’t you the one who tried to break me with goodbye?

Did you think I’d crumble? Did you think I’d lay down and die?

 

Oh no, not I, I will survive

Oh, as long as I know how to love, I know I’ll stay alive

I’ve got all my life to live, and all my love to give

And I’ll survive, I will survive, I will survive

Lyrics powered by Genius. Text och musik av Freddie Perren och Dino Fekaris

 

En gång i tiden sjöng Texastjejen Kacey Musgraves att ”You can take me out of the country – but you can’t take the country out of me”, skriver PitchFork Hon är känd för att ta countrymusik in på helt nya domäner. Förut har hon framgångsrikt blandat country och pop. Nu ger hon sig i kast med en av discoerans absoluta milstolpar.

Kacey Musgraves har experimenterat med discorytmer förut. Hon släppte den Bee Gees-influerade singeln ”High Horse” förra året – låten ackomponjerades av en musikvideo som flirtar hejdlöst med allt som kännetecknar discoepoken på 1970-talet.

 

I låten ”Follow Your Arrow” från 2013 tar Kacey Musgraves ställning för samkönade relationer och marijuana. Hon belönades med det prestigefyllda priset Song of the Year vid Country Music Association (CMA) Awards 2014. Musgraves skrev låten tillsammans med Shane McAnally och Brandy Clark, båda öppet homosexuella. När en förvånad Kacey Musgraves tog emot priset utbrast hon.

Förstår ni vad det här betyder för countrymusiken? Jag tror att jag kan tala för oss alla när jag säger att den här utmärkelsen betyder så mycket därför att vår genre bygger på enkla, bra sånger om det verkliga livet – och det är vad det här handlar om.

Countrysångerskan Kacey Musgraves, 30, framför ”I will survive” på sin Nordamerika-turné. Foto: Christopher Polk/Getty Images

 

Duetten mellan Kacey Musgraves och Natalie Press kom som en överraskning för många. Vanligtvis förknippar man inte låten med vita amerikaner som lyssnar på countrymusik. I stället tillhör discosångerskan Gloria Gaynors anthem ”I will survive” från 1978 skaran låtar som hörs på prideparader varje år. Vita medelklasskvinnor som kämpar för olika kvinnosaksfrågor har också använt låten. ”I will survive” har blivit till en politisk kampsång, som går ut på att ha roligt, samtidigt som man kämpar för sin överlevnad.

Budskapet i låten handlar om att det ska nog gå vägen. Även om resan dit är fylld med tårar.

 

Nu fortsätter Kacey Musgraves Oh, What a World-turné – hon kommer turnera runt om i Nordamerika till slutet av mars.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar