Dalí-skulpturer stals från konstgalleri – polisutredning nedlagd

Av | 9 juni, 2020

Tio värdefulla skulpturer av den spanske konstnären Salvador Dalí stals från ett konstgalleri i Stockholm i början av året. Nu lägger polisen ner utredningen då ingen misstänkt hittats.

newsgram | Nynäshamn den 9 juni 2020

| KONSTKUPP | Tio Salvador Dalí-skulpturer stals från konstgalleriet Couleur på Östermalm i Stockholm i januari. Enligt galleristen var verken värderade till 200 – 500 000 kronor styck, uppger SVT. Polisen meddelar på måndagen att utredningen har blivit nedlagd eftersom ingen misstänkt har hittats.

Konsttjuvar slog till mot Dalí-galleriet på Östermalm i slutet av januari – bytet blev tio skulpturer värda mer än två miljoner kronor. Foto: Ali Lorestani/TT

Dalís verk är skulpturer i en stor, numrerad upplaga. De var mellan 40 och 50 centimenter höga, så kallad table size. Enligt galleriets ägare Peder Enström kom Salvador Dalí-skulpturerna från Schweiz och hade stått i galleriet i tio dagar innan de stals, skriver Aftonbladet. Det ska finnas 350 exemplar av varje och varje verk har ett eget id-nummer och certifikat. Skulpturerna i fråga är svåra att göra sig av med.

Att omsätta stulen konst i dag är väldigt, väldigt svårt, för att inte säga omöjligt. Oavsett var de dyker upp så känns de igen. Nu blir de här också efterlysta av Interpol direkt, sa Magnus Bexhed, konstexpert och vd på Uppsala Auktionskammare till TT i januari.

Vid två tillfällen har polisen fått in tips från allmänheten, men vid kontroll visade det sig att ingen av dem var de stulna föremålen.

Surrealisten Salvador Dalí (f. 1904-d.1989) är mest känd för sin bisarra och drömska målningar som ska vara influerade av Freuds psykoanalys, Einsteins relativitetsteori och renässansmåleri.

Ett urval av hans konst finns att beskåda på teatermuséet Dalí i födelseplatsen Figueres i spanska Katalonien och Salvador Dali-muséet i St Petersburg i Florida, USA.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar