Danmark går till val i juni

Av | 7 maj, 2019

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelade på tisdagen att han utlyser folketingsval. Datumet är spikat till 5 juni – samma dag som danskarna firar grundlagsdagen.

newsgram | Nynäshamn 7 maj 2019

Om knappt en månad går det danska folket till valurnorna för att rösta i folketingsvalet. Det beskedet gav Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, när han stod i talarstolen i Folketinget. Valet kommer äga rum på grundlagsdagen; den 5 juni.

Jag har i går meddelat hennes majestät drottningen, att det kommer utlysas val till Folketinget, sa Lars Løkke Rasmussen från Folketingets talarstol.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har beslutat att folketingsvalet ska äga rum i början av juni.  Foto: Mads Claus Rasmussen

 

Innan Løkke Rasmussen lämnade sitt besked i talarstolen meddelade oppositionsledaren Mette Frederiksen, Socialdemokraternas partiledare, på Facebook att hon tvingats ställa in tisdagskvällens tv-duell mellan henne och statsministern på grund av magont. Hon delade en bild på måndagskvällen där man ser hennes hand med dropp. Mette Frederiksen berättar på Facebook att hon varit sjuk sedan natten mot lördag och därför varit tvungen att avboka flera arrangemang.

 

Socialdemokraterna uppger på tisdagseftermiddagen att Mette Frederiksen fortfarande är inlagd på sjukhus, enligt Ekstra Bladet. Løkke Rasmussens beslut innebär att det inte kommer att bli ett så kallat dubbelval 26 juni när Europaparlamentsvalet äger rum. Istället kommer valrörelsen att bedrivas under fyra veckor – vilket är längre än vanligt.

I Danmark har man nämligen praxisen att den sittande statsministern närsomhelst kan utlysa folketingsval innan den fyraåriga mandatperioden närmar sig sitt slut. Typiskt sett sker detta när opinionssiffrorna ser som mest lovande ut för regeringspartierna. När Lars Løkke Rasmussen stod i talarstolen förklarade han att några utmaningar väntar i framtiden.

Även om det är skillnad på partierna, så är vi eniga om mycket. Det förbiser man lätt, när vågorna går höga, sa han.

Han pekade på att partierna är överens om att prioritera välfärden. Men att pengarna inte räcker till för alla önskemål. Enligt Berlingske kan Lars Løkke Rasmussens beslut att utlysa folketingsval i början av juni ses som att det kommer bli allas kamp mot alla i den stundande danska valrörelsen.

 

I kulisserna står det konservativa partiet Nye Borgerlige och det kontrajihadistiska partiet Stram Kurs redo att ta plats i Folketinget.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar